Aromatyczne ciasto marchewkowe

Przepis od:

Misa Mocy

Zdjęcie:

Misa Mocy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

50 min

Rodzaj diety:

Wegańska, bezglutenowa

Składniki

– 150 g marchewki startej na średnich oczkach

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 100 g mąki ryżowej + mąka do posypania blaszki

– 50 g mąki owsianej bezglutenowej 

– 4 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– 5 -7 łyżek ksylitolu

– 2 łyżki łupiny babki jajowatej

– 2 łyżki oleju rzepakowego

– 1 łyżka cynamonu 

– 1 łyżeczka kardamonu mielonego 

– ⅓ łyżeczki sody

– 3 łyżki soku z cytryny

– 200 g bakalii 

– około 200 -250 ml mleka roślinnego

– olej do posmarowania blaszki

Przygotowanie

Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę (26×10 cm) wysmarowaną olejem i  posypaną mąką ryżową. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Lista zakupów