Aromatyczne pierniczki (bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe)

Przepis od:

Smakoterapia

Zdjęcie:

Smakoterapia

Czas przygotowania:

25 min

Czas pieczenia:

6-10 min

Rodzaj diety:

Wegańska, bezcukrowa, beznabiałowa

Składniki

  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki wody
  • 6 łyżek oleju nierafinowanego (lub inny tłuszcz, np. kokosowy, masło klarowane)
  • ½ do ¾ szklanki syropu daktylowego (wedle gustu)
  • 2 łyżeczki karobu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków (otarte)
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kolendry (otarte ziarna)
  • szczypta soli

Przygotowanie

Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj ½ szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu ok. 3 minuty. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo “glutowata”, zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto, które otrzymasz będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko ( u mnie 2-3 milimetry).

Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.

Lista zakupów