Aromatyczne pierniczki (bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe)

Aromatyczne pierniczki (bezglutenowe, bezcukrowe, beznabiałowe)

2

Aromatyczne pierniczki to ciasteczka kojarzące się od razu ze świętami Bożego Narodzenia. To ich klasyczne zastosowanie jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby cieszyć się pysznymi i pachnącymi korzennie pierniczkami przez cały rok. Jesteś osobą z różnymi wykluczeniami w diecie? Piecz pierniczki z tego co możesz jeść!

Aromatyczne pierniczki to ciasteczka kojarzące się od razu ze świętami Bożego Narodzenia. To ich klasyczne zastosowanie jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby cieszyć się pysznymi i pachnącymi korzennie pierniczkami przez cały rok. Jesteś osobą z różnymi wykluczeniami w diecie? Piecz pierniczki z tego co możesz jeść!


Co to są pierniczki?

Aromatyczne pierniczki to nieodzowny atrybut świąt Bożego Narodzenia. Kojarzą się z rodzinnym ciepłem i zapachem korzennych przypraw. Z towarzyskimi spotkaniami z okazji wycinania kształtów z piernikowego ciasta. Aby pierniki wyszły pyszne, czas przygotowania ciasta i pieczenie to nawet miesiąc przed tym gdy chce się je jeść! Pierniczki pyszne są wtedy gdy są to miękkie pierniczki. Jednak od razu po upieczeniu w nagrzanym piekarniku, na blaszce wyłożonej pergaminem pierniczki są bardzo twarde. Wymaga to czasu i aromatyczne pierniczki czekają cierpliwie w szklanym słoju, aż staną się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Gdy pierniczki wyszły pyszne, można je już dekorować w rodzinnym czy przyjacielskim kręgu.


Co mają w składzie pierniczki?

Tradycyjnie pierniczki powstają na bazie mąki pszennej. Aby ciasto wyszło potrzebny jest też tłuszcz i coś co ułatwi pieczenie na przykład proszek do pieczenia czy soda. Ważnym dodatkiem jest dodatek składnika słodzącego. Klasycznie jako dodatek do pierniczków kojarzy się miód. Nazwa aromatyczne pierniczki zobowiązuje i dlatego ilość przypraw dodawanych do pieczenia pierniczków jest zdecydowanie większa, niż przy pieczeniu innych ciasteczek. Korzenne przyprawy dodawane do pierniczków to głównie cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i imbir. To bardzo rozgrzewające i mocno pachnące przyprawy.


Pierniczki bezglutenowe

Aromatyczne pierniczki można upiec nie tylko z mąki pszennej. Bezglutenowe pierniki powstają na bazie mąki bezglutenowej lub mieszanki zawierającej mąki naturalnie bez glutenu lub go pozbawione. Producenci mieszanek bezglutenowych dbają o to, żeby pierniczki bezglutenowe z nich upieczone, były pyszne, pachnące i o dobrej strukturze. Pierniki bezglutenowe można też upiec ze zbóż naturalnie bezglutenowych. Z prosa, niepalonej gryki, bezglutenowego owsa i ryżu powstają mąki idealnie nadające się do różnych wypieków. Aby powstały pierniczki bezglutenowe na bazie mieszanki mąk bezglutenowych, konieczny jest dodatek substancji wiążącej. Taką rolę spełnia dodatek mąki ziemniaczanej, skrobi ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki.


Pierniczki i skrobia ziemniaczana?

Skrobia ziemniaczana jest pozbawiona wyraźnego smaku, wiec nadaje się gdy powstają pierniki bezglutenowe. Skrobia ziemniaczana bardzo dobrze zagęszcza zarówno dania bezglutenowe jak i wypieki. Jeśli jest dodawana do dania to trzeba pamiętać, że skrobia ziemniaczana daje galaretowatą konsystencję. Ponieważ skrobia ziemniaczana jest lekka to idealnie nadaje się do wypieków i w połączeniu z jajkami nadaje wypiekom puszystości.


Pierniczki bezglutenowe z mąki bezglutenowej

Sklep z żywnością ekologiczną Organic Market oferuje duży wybór naturalnie bezglutenowych mąk. Mąki pełnoziarniste powstają ze zmielenia pełnego ziarna i zawiera wszystkie jego składniki. Bezglutenowe mąki, których różnorodność wzbogaca dietę to: mąka ryżowa, mąka jaglana, mąka kukurydziana, mą gryczana, mak owsiana bezglutenowa, mąka z teff, mąka z quinoa, mąka z amarantusa, mąka kasztanowa, mąka z ciecierzycy czy mąka kokosowa. Przepis na pierniczki bezglutenowe wykorzystuje mąki: jaglaną, gryczaną i ryżową.


Pierniczki bezglutenowe beznabiałowe?

Pierniczki bezglutenowe nie zawierające białek mleka ani cukru mlecznego to pierniczki bezglutenowe beznabiałowe. Osoby, które rezygnują z nabiału to weganie ale też osoby z nadwrażliwością na białka mleka czy nietolerancją laktozy. Laktoza to cukier mleczny, który w naturalnej postaci występuje tylko w mleku ssaków. To mleko krowie, owcze, kozie i produkty mleczne, które nazywane są zbiorczą nazwą nabiału. Do prawidłowego trawienia laktozy niezbędny jest enzym rozkładający cukry proste czyli laktaza.


Tłuszcz do wypieku

Aby pierniczki bezglutenowe miały charakterystyczną konsystencję, potrzebny jest dodatek tłuszczu do wypieku. Może to być olej dobrej jakości nierafinowany, ale także inny tłuszcz na przykład masło klarowane czy olej koksowy. Oleju kokosowego często używa się przygotowując inne dania bezglutenowe. W kuchni olej kokosowy może być używany do ciast zamiast masła czy innego oleju. Są 2 podstawowe rodzaje oleju kokosowego: rafinowany i z pierwszego tłoczenia. Jest to uzależnione od sposobu wyciskania i oczyszczania. Aby upiec bezglutenowe pierniczki można wybrać dowolny olej kokosowy.


Pierniczki bezglutenowe – substancje wiążące

Gdy piecze się bezglutenowe pierniki na ciasto składają się suche składniki i dodatki mokre, tłuste i płynne. Pierniki bezglutenowe muszą mieć dodatek substancji wiążących, ponieważ mąka bezglutenowa nie ma glutenu, a więc substancji o kleistych, wiążących cechach. Dodatek zmielonego siemienia lnianego czy zmielonej babki płesznik sprawia, że spełnione są warunki, aby bezglutenowe ciasto wyszło i aby powstały pyszne pierniczki bezglutenowe. Gdy ciasto na pierniczki bezglutenowe wyrośnie, to to czy się udadzą, widać już po konsystencji ciasta. Pierniczki bezglutenowe jest to jednak wyzwanie, ponieważ temat proporcji składników jest zawsze kłopotliwy. Najlepsza jest w tym przypadku zawsze cierpliwość i wnikliwa obserwacja i nie poddawanie się przy początkowych niepowodzeniach.


Słodkie pierniczki bezglutenowe

Gdy mówi się - aromatyczne pierniczki - to oprócz natychmiastowego pojawienia się wrażenia korzennego zapachu, pojawia się skojarzenie ze słodkim smakiem. Tradycyjnie bożonarodzeniowe pierniczki powstawały z dodatkiem miodu. Pierniczki bezglutenowe również mogą być pieczone z miodem. Jednak niektórzy weganie rezygnują także z tego produktu. Oczywiście często jest tez dodawany cukier, który daje słodki smak. Dużo przepisów nie zawiera jednak cukru i jest on w nich zastąpiony przez słód jęczmienny, ryżowy czy syrop klonowy lub daktylowy. Melasa z karobu, trzciny cukrowej czy z buraków ma tez pożądany karmelowy zapach i smak, a także sprawia, ze pierniczki bezglutenowe są przyjemnie wilgotne.


Dieta bezglutenowa zasady

Wykluczenie glutenu z diety odbywa się z różnych przyczyn. Bezwzględnie konieczne na całe życie jest to w przypadku choroby trzewnej czyli celiakii. Stosowanie diety bezglutenowej u takich osób przyczynia się do regeneracji nabłonka jelit i przywrócenia prawidłowego przyswajania dostarczanych z pokarmem składników. Gluten czasowo jest też wykluczany z diety w przypadku nadwrażliwości pokarmowej. Jeśli dieta bezglutenowa jest odpowiednio skomponowana to nie doprowadzi do niedoborów. Jedną z naczelnych zasad zdrowej diety jest unikanie żywności wysoko przetworzonej, dlatego pierniczki bezglutenowe najlepiej upiec samemu z ekologicznych składników.



PRZEPIS NA AROMATYCZNE PIERNICZKI( BEZGLUTENOWE, BEZCUKROWE, BAZNABIAŁOWE)

Składniki

  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki wody
  • 6 łyżek oleju nierafinowanego (lub inny tłuszcz, np. kokosowy, masło klarowane)
  • ½ do ¾ szklanki syropu daktylowego (wedle gustu)
  • 2 łyżeczki karobu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków (otarte)
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kolendry (otarte ziarna)
  • szczypta soli


Przygotowanie

Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj ½ szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu ok. 3 minuty. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo “glutowata”, zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto, które otrzymasz będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko ( u mnie 2-3 milimetry).

Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.