Barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami

Prosta zupa świąteczna, może być z gotowymi eko uszkami

Przepis od:

EatEasy

Zdjęcie:

EatEasy

Czas przygotowania:

60-90 min, ale zupę można przygotować z koncentratu barszczu

Czas gotowania:

15 min (ale zupa po ugotowaniu powinna kilka godzin postać)

Liczba porcji:

6

Rodzaj diety:

Wegetariańska

Składniki

 
5 obranych buraków
2 litry bulionu warzywnego
3 suszone śliwki
2 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
4-5 goździków
2 suszone listki laurowe
100 ml soku z granatu
sól i pieprz
OPCJONALNIE: 
240 g koncentratu barszczu czerwonego
20 g suszonych grzybów
uszka z kapustą i grzybami

Przygotowanie

Obrane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60–90 minut (do miękkości). Do dużego garnka wlewamy bulion, dodajemy upieczone i pokrojonew plasterki buraki, pokrojone śliwki, goździki, ziele angielskie i liście laurowe.
Gotujemy na najmniejszym możliwym ogniu przez około 15 minut (uważając, by nie doprowadzić zupy do wrzenia, gdyż straci swój piękny różowoczerwony kolor).Opcjonalnie do ugotowanego wywaru można dodać również słoiczek koncentratu barszczu czerwonego, by uzyskać intensywniejszy smak i kolor, delikatnie podgrzać. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy zupę w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem dolewamy do barszczu sok z granatu i doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy.
Do świątecznego barszczu można również dodać suszone grzyby, wystarczy je tylko uprzednio namoczyć w wodzie, osobno ugotować i odcedzić.Pokrojone w plasterki dodać do barszczu już w talerzu. Polecamy świąteczny barszcz podawać z uszkami

Opis

Przepis poleca autorka bloga eat easy http://www.eateasy.pl/ młoda lekarka, która doskonale wie co znaczy cierpieć na chroniczny brak
czasu. Od kilku lat szuka więc patentów na pyszne, sezonowe, ale przede wszystkim szybkie przepisy!
Dla mniej i bardziej zabieganych, małych i dużych, pracowitych i leniwych.

Lista zakupów