Bez cukru i laktozy. Ciasto jagielnik

Ciasto jagielnik

Przepis od:

GoOrganic

Zdjęcie:

GoOrganic

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

40 min w piekarniku

Liczba porcji:

dla 6-8 osób

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

1 szklanka kaszy jaglanej
3,5 szklanki napoju migdałowego
4-6 łyżek erytrytolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki goji (lub rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych daktyli)
2 jajka
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka ziarenek wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

1 Zagotuj 3 szklanki napoju migdałowego z erytrytolem i wanilią.
2. Kaszę opłucz, na suchej patelni lekko podpraż i dodaj do gotującego się napoju.
3. Gotuj do wchłonięcia płynu (ok. 30 minut).
4. Dodaj olej kokosowy. Gdy kasza trochę przestygnie dodaj pozostały napój migdałowy i zblenduj, dodaj jajka, sok z cytryny, mąkę
ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie.
5. Przełóż masę do blaszki posmarowanej olejem kokosowym. Piecz w 180 st. przez 40 minut.
6. Po przestudzeniu trzymaj w lodówce.

Opis

Niezwykłe i zdrowe ciasto, które ma bardzo elegancki smak. Polecane dla diabetyków, ponieważ zawiera erytrol, a więc alternatywę dla białego cukru. Ponieważ jego składnikiem jest napój migdałowy ciasto mogą bez przeszkód spożywać osoby uczulone na mleko krowie.