Cebulożur wege

Przepis od:

Smakoterapia

Zdjęcie:

Smakoterapia

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

ok. 2 godzin

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

• 800g cebuli
• 2–3 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 średni lub 1/2 dużego selera
• kilka grzybów suszonych lub pieczarek (niekoniecznie)
• dowolny tłuszcz do podduszenia cebuli (najlepiej nierafinowany)
lub masło klarowane
PRZYPRAWY:
• majeranek (dużo)
• pieprz ziołowy (u mnie mieszanka mielonej gorczycy, mielonego
chrzanu, pieprzu czarnego i czerwonego, papryki ostrej, kolendry,
kminku mielonego i czarnuszki mielonej)
• liść laurowy
• ziele angielskie
• sól
• łyżka miodu lub syropu klonowego
• cytryna lub ocet jabłkowy (do smaku)
ZAGĘSZCZACZ I ZABIELACZ:
• białe, zmiksowane warzywa korzeniowe
• 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 2 jajka (dla jajożerców)

Przygotowanie

Ugotuj obrane warzywa korzeniowe i grzyby w ok. 3,5 litra wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w półkrążki, a następnie podduś ją na dowolnym tłuszczu (najlepiej na patelni). Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić. Tak przygotowaną cebulę dołóż do garnka i gotuj ok. 2 godzin (jeśli uznasz, że ilość wody jest niewystarczająca – dolej).
Wyjmij z zupy białe warzywa i zmiksuj je na pastę z dodatkiem wywaru z zupy oraz kaszą (jeśli zamierzasz dodać jajka do miksowania, użyj zimnej wody zamiast wywaru) i wlej do zupy (jeśli używasz jaj – zagotuj mieszając). Dopraw zupę jak lubisz za pomocą ziół, soli, miodu (słodu) i cytryny bądź dobrego octu (delikatne zakwaszenie). Posyp zupę zieleniną (u mnie czosnek niedźwiedzi i szczypiorek “parapetowy”).

Lista zakupów