Chleb bez glutenu – spróbuj upiec samemu

Chleb znany jest od co najmniej 10-11 tysięcy lat. Ze względu na zawartość ziaren zbóż stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka, zwłaszcza w Europie.  Jednak dziś, w krajach wysoko uprzemysłowionych mocno przetworzone produkty zbożowe pozbawiane są większości tych składników. A może spróbować upiec chleb samemu?  To dobry pomysł zwłaszcza wtedy, gdy nie tolerujemy glutenu. 

Domowy chleb bez glutenu

Przepis od:

GoOrganic

Zdjęcie:

GoOrganic

Czas przygotowania:

15 minut plus łącznie godzina, aby ciasto urosło

Czas pieczenia:

50 minut (zależnie od piekarnika plus 10 min)

Liczba porcji:

4

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

 

  • 250 g mąki gryczanej Bezgluten
  • 150 g mąki ryżowej Bezgluten
  • 100 g mąki kukurydzianej Bezgluten
  • 8 g drożdży instant Biovegan (bez glutenu)
  • ½ szklanki pestek dyni Organic BIO
  • łyżeczka soli
  • czubata łyżeczka cukru trzcinowego Eko Wital-BIO
  • 550-600 ml ciepłej wody (dodajemy zależnie od potrzeb)
  • możesz dodać garść śliwek suszonych, pestek słonecznika lub orzechów. To zależy od Ciebie. 

 

Przygotowanie

1. Wymieszaj suche składniki.
2. Dolewaj stopniowo wodę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Na pewno potrzebujesz ok. 500 ml ciepłej wody, być może więcej (zależnie od konsystencji ciasta).
3. Ciasto zawiera drożdże. Chleb powinien wyrosnąć pod ściereczką w ciepłym miejscu. Potrzebujesz na to ok. 30 minut.
4. Chleb może mieć dowolny kształt, zależnie od foremki. My piekliśmy go w foremce prostokątnej i dość wysokiej. Trzeba posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrze, jeśli w foremce ciasto będzie ponownie rosło - potrzeba na to ok. 30 minut.
5.  Na pieczenie potrzeba ok. 50 minut. Foremkę włóż do piekarnika dopiero wtedy, gdy będzie nagrzany do temperatury 220 stopni Celcjusza.
6. Chleb jest gotowy gdy ciasto nie klei się do patyczka to nakłuwania i gdy jest zarumienione z każdej strony.
7. Zależnie od mocy i sprawności piekarnika można dopiec chleb bez foremki przez kilka minut.

Pyszny chleb bezglutenowy studzimy na kratce. Smacznego 🙂

Opis

Chleb nie powoduje reakcji alergicznych i wzdęć u osób, które nie tolerują glutenu. Jest przydatny do spożycia przez kilka dni po upieczeniu. Warto przechowywać go w lnianym woreczku -wtedy będzie dłużej świeży.

Lista zakupów

Gramatura: 500 g
Cena 9,90 zł
Mąka ryżowa Bezgluten
Gramatura: 500 g
Cena 5,90 zł
Mąka kukurydziana Bezgluten
Gramatura: 500 g
Cena 4,10 zł
Drożdże Biovegan
Gramatura: 9 g
Cena 4,60 zł
Pestki dyni Organic BIO
Gramatura: 150 g
Cena 10,90 zł
Słonecznik łuskany Organic BIO
Gramatura: 400 g
Cena 8,90 zł

Polecane dla Ciebie

Zobacz także inne produkty bezglutenowe dostępne w sklepie internetowym https://organic24.pl/#s/query/bezglutenowe/