Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi

Wspaniały, zdrowy i łatwy. Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi

Przepis od:

EatEasy

Zdjęcie:

EatEasy

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

45 min

Liczba porcji:

6-8

Rodzaj diety:

Wegetariańska

Składniki

• 1,5 szklanki mąki
• 1 szklanka puree z pieczonej dyni
• 2 jajka
• 100 g miękkiego masła
• 3/4 szklanki brązowego cukru
• ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżeczki cynamonu

• 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
• 1/2 łyżeczki mielonych goździków
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Masło ubijamy w dużej misce z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, puree z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z posiekanymi orzechami.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’). Upieczone ciasto studzimy i polewamy wg uznania lukrem lub roztopioną czekoladą i orzechami.

Opis

Doskonałe danie dla wszystkich, którzy szukają nowych doznań kulinarnych, ale nie mają wiele czasu na gotowanie. Najlepsze oczywiście ze składników ekologicznych. Autorką przepisu jest blogerka Eat Easy http://www.eateasy.pl/  To młoda lekarka zafascynowana prostą i zdrową kuchnią. Smacznego!

Lista zakupów