Ciasto czekoladowe z pomarańczami (bez mąki)

Doskonałe, czekoladowe, pachnie pomarańczą

Przepis od:

EatEasy

Zdjęcie:

EatEasy

Czas przygotowania:

15 min

Czas pieczenia:

30 min

Liczba porcji:

4 (dla pasjonatów słodyczy może i dwie)

Rodzaj diety:

Pyszna świąteczna wegetariańska

Składniki

•3 czubate łyżki kakao
•1/2 szklanki płatków
migdałowych
•3 łyżki zmielonych płatków
jaglanych lub owsianych
•3 duże jajka
•100ml śmietanki kremówki
•50g masła lub oleju
kokosowego
•200g gorzkiej czekolady
•1/2 szklanki brązowego
cukru
•3 łyżki skórki
pomarańczowej
kandyzowanej
•kilka kropel ekstraktu
pomarańczowego
•3 łyżki soku z pomarańczy
•1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. W garnuszku rozpuszczamy 100g czekolady z masłem, śmietanką, sokiem z pomarańczy, cukrem, solą, ekstraktem pomarańczowym i kakao, dodajemy skórkę pomarańczową i odstawiamy, by masa lekko przestygła.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i zmielone płatki, mieszamy do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Na koniec (jak najdelikatniej!) łączymy z ubitymi białkami (najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki). Masę wylewamy na wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Posypujemy owocami. Pieczemy ok. 30 minut (ciasto powinno pozostać w środku lekko niedopieczone – po włożeniu patyczek powinien być wilgotny lub delikatnie oblepiony ciastem). Po upieczeniu polewamy roztopioną czekoladą i schładzamy.

Opis

Tu nie ma co gadać – to jest pyszne ciasto.Przepis poleca autorka bloga eat easy http://www.eateasy.pl/
Według nas jeden z najlepszych przepisów tej blogerki.

Lista zakupów