Ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe

Przepis od:

Bio Planete

Zdjęcie:

Janine Funke

Czas przygotowania:

50 min

Czas gotowania:

15-20 min

Rodzaj diety:

Wegetariański Porcja: dla 1 osoby

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 120g mąki
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 120 ml soku z marchwi
  • 1 łyżeczka ekologicznego oleju kokosowego

Składniki na krem:

  • 100g serka twarogowego
  • 1 łyżeczka ekologicznego oleju lnianego
  • 10g miodu
  • 20g rodzynek

Przygotowanie

Przygotowanie spodu:

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugiej misce połącz jajko, sok z marchwi i roztopiony olej kokosowy. Do płynnej mieszanki dodaj suche składniki i wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto równomiernie rozprowadź w formie. Piecz przez 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Przygotowanie kremu:

Ubij serek na gładką masę, dodaj olej lniany, miód i wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki. 

Ciasto rozkrój poziomo na trzy warstwy. Równomiernie rozprowadź krem na poszczególnych warstwach i z powrotem ułóż je jedną na drugiej. 

Opis

Szybkie i proste ciasto, które skradnie niejedno podniebienie.

Lista zakupów