Cytrynowa tarta z kremem jaglano-jarmużowym z truskawkami
SKŁADNIKI:
- 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 ½ szklanki soku jabłkowego (tłoczonego, bez cukru)
- 1 szklanka luźno ubitego posiekanego jarmużu
- skórka otarta z 1 cytryny
- ½ szklanki soku z cytryny
- 3 dojrzałe banany (300g po obraniu)
- ½ łyżeczki mielonej wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 15-20 truskawek do dekoracji
Spód:
- 2 szklanki suszonych daktyli (200g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki płatków jaglanych
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw zrobić spód: daktyle namoczyć w wodzie i odstawić, aż będą bardzo miękkie. Wiórki kokosowe z płatkami jaglanymi wsypać do pojemnika blendera z ostrzem S i zmiksować na mąkę. Następnie dodać kakao i dokładnie odciśnięte daktyle, całość zmiksować na gładko. Ma powstać gęsta, dosyć zbita masa. Gdyby była za mokra należy dodać więcej płatków jaglanych lub wiórków, jeśli za sucha – dodać nieco wody z daktyli. Masę rozprowadzić równomiernie na dnie formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20-21 centymetrów i docisnąć. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem: kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, zalać sokiem jabłkowym i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza całkowicie wchłonie sok. Zdjąć z ognia i przestudzić. Letnią kaszę zmiksować na gładko z jarmużem, bananami, olejem kokosowym, sokiem i skórką z cytryny oraz wanilią. Całość przelać do formy, na wierzchu położyć pokrojone truskawki i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa zastygnie.