Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Czekoladowe ciasto bez pieczenia

2

SKŁADNIKI:

  • 1 kubek płatków owsianych ekologicznych
  • 1 kubek orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca, migdałów
  • 1/2 kubka suszonych: malin, morwy, jagód goji
  • garść rodzynek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki roślinnego napoju (ryżowego, owsianego lub sojowego)
  • 2-3 łyżki syropu z agawy

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj ulubioną formę i wyłóż ją folią spożywczą (dzięki folii czekolada nie przyklei się do ścianek foremki). Orzechy pokrój lub pokrusz w dłoniach i przenieś do miski. Następnie dodaj płatki owsiane, rodzynki i suszone owoce. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka. Stop ją na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając lub zrób to sposobem kąpieli parowej. Dodaj około 3 łyżek roślinnego mleka. Następnie dodaj szczyptę soli i syrop z agawy. Wymieszaj suche składniki, po czym wlej do nich roztopioną czekoladę. Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łopatki. Przenieś masę do przygotowanej formy. Dobrze ją rozprowadź i wyrównaj na całej powierzchni. Schowaj w zimne miejsce na 1-2 godziny. Następnie wyciągnij ciasto z foremki. Usuń folię spożywczą. Pokrój ciasto na dowolne kształty: kwadraty lub podłużne batoniki.