Dary Natury – pasja po babci

Wywiad z Mirosławem Angielczykiem

założycielem i właścicielem firmy Dary Natury działającej w branży zielarskiej i żywności dla zdrowia

 

 Dary Natury to firma, która w bardzo dużej mierze skupia się na ziołach. Skąd pomysł, właśnie na zioła?

Zioła towarzyszyły mi od najmłodszych lat. Pierwszy kontakt z nimi zawdzięczam mojej babci Józefie urodzonej w 1900 roku. Zbierała ona zioła, a także stosowała je na co dzień. Posiadała obszerną wiedze na temat roślin zielarskich, którą przekazała jej moja prababcia. W czasach mojego dzieciństwa wiele osób na wsi zajmowało się zarobkowo zbieractwem. Już w wieku 8-9 lat towarzyszyłem babci przy zbieraniu ziół nabierając doświadczenia w rozpoznawaniu roślin oraz ich dalszej obróbce. Na temat roślin zielarskich interesowało mnie dosłownie wszystko, zarówno wykorzystanie ich w ziołolecznictwie jak również symbolika i obyczajowość ziół. Po skończeniu technikum rolniczego, wiedzę w tym temacie doskonaliłem w SGGW, gdzie również obroniłem doktorat w zakresie wykorzystywania roślin w lecznictwie. Już na studiach odwiedzałem sklepy zielarskie w Warszawie i zdobywałem wiedzę, jakich ziół brakuje na rynku. Po zakończeniu nauki i powrocie do rodzinnej miejscowości założyłem własną działalność zajmującą się pozyskiwaniem, obróbką i sprzedażą ziół.

Firma się rozwija, a asortyment się powiększa. Czy zainteresowanie ziołami wśród konsumentów rośnie?

Coraz częściej mówi się o modzie na zioła. Co roku ich sprzedaż rośnie i dotyczy to nie tylko ziół, używanych, jako środków leczniczych czy profilaktycznych. Rośnie zużycie roślin wykorzystywanych do kosmetyków a także, jako dodatki do pasz dla zwierząt. Powodem tego zjawiska jest z pewnością większa świadomość społeczeństwa, moda na zdrowy styl życia, ale także coraz większy rozwój cywilizacji, który powoduje, że ludzie szukają kontaktu z naturą.  

Firma Dary Natury skupia się na ziołach w jakości ekologicznej. Czy jakość ziół ma znaczenie i wpływ na ich skuteczność i działanie?

Zdecydowana większość naszych produktów to produkty ekologiczne z unijnym certyfikatem. Oznacza to, że ich składniki pochodzą z certyfikowanych upraw lub są pozyskiwane ze stanu naturalnego objętego certyfikatem ekologicznym. Aby żywność została uznana za ekologiczną, musi spełniać pewne warunki. Każdy produkt musi pochodzić z obszaru, na którym nie stosowano środków ochrony roślin i nawozów sztucznych przez przynajmniej trzy ostatnie lata, gdyż nie mogą zawierać nawet śladowych ilości sztucznych nawozów oraz pestycydów. Produkty ekologiczne muszą być przechowywane i przetwarzane zgodnie z określonymi wymogami. Jak oceniają specjaliści, obecne w pożywieniu konserwanty i środki chemiczne mogą przyczynić się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych oraz alergii. Wszystko to sprawia, że produkty ze znaczkiem BIO są lepsze i zdrowsze dla organizmu człowieka.

W ofercie znajdziemy bardzo dużą różnorodność herbatek i mieszanek ziołowych dedykowanych różnym dolegliwościom np.: herbatka dla serduszka, dla żołądkowców. Czy to Państwa autorskie receptury?

Początki ziołolecznictwa sięgają dawnych czasów. Od stuleci ludzie poszukiwali cudownych substancji, które będą miały moc utrzymania ich w zdrowiu i dobrej kondycji. Gdy rynek farmaceutyczny nie był jeszcze rozwinięty, z pomocą przychodziła im natura a w szczególności zioła, które stanowiły jedyny sposób zwalczania różnych dolegliwości. Rośliny lecznicze były wykorzystywane od wieków w tradycyjnej medycynie na całym świecie. Przy tworzeniu naszych produktów korzystamy z mądrości, wiedzy i doświadczenia poprzednich pokoleń oraz bogatej literatury o tematyce fitologicznej.

W ostatnim czasie Dary Natury poszerzyły ofertę o ziołowe suplementy diety w kapsułkach. Skąd pomysł na taką formę ziół?

Suplementy diety są szczególnym rodzajem środków spożywczych, kojarzących się konsumentom z dbałością o zdrowy styl życia. Konsumenci najczęściej sięgają po nie chcąc wzmocnić ciało, dodać sobie energii, zapobiec infekcji lub w celu poprawy wyglądu i samopoczucia.  Chociaż udział poszczególnych grup i rodzajów suplementów w ogólnym spożyciu różni się w zależności od społeczeństwa, jednak trend rosnący jest notowany w większości krajów Europy. Niewątpliwie wynika to z kilku czynników a mianowicie szybszego tempa życia, spożywania dużej ilości żywności przetworzonej a także niskiej jakości warzyw i owoców uprawianych często w zanieczyszczonym środowisku przy użyciu różnych środków ochrony roślin. Rośnie również świadomość konsumentów w kwestii roli diety w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym jak również wiedza na temat negatywnych skutków ubocznych stosowanych leków syntetycznych. Zioła należą do substancji, które mają zastosowanie we wzbogacaniu żywności. W składzie suplementów diety występują w większości surowce roślinne tradycyjnie stosowane. Zioła i inne substancje pochodzenia naturalnego są mieszaninami tysięcy substancji chemicznych. Obecnie coraz częściej udaje się potwierdzić skuteczność pewnych znanych od wieków tradycyjnych receptur. Produkty w formie kapsułek są „wygodne” i łatwe do spożycia. 

 Czy suplementy w kapsułkach mają taką samą skuteczność jak tradycyjne napary i herbatki?

W skład większości suplementów diety wchodzą ekstrakty roślin, a co za tym idzie produkt staje się bardziej wartościowy ze względu na dużą zawartość substancji aktywnych. Przyjmowanie produktów w takiej formie sprawia, że przyswajamy większe dawki roślin i mamy pewność, że suplementacja przyniesie spodziewane efekty. W naparach ziołowych substancje aktywne są w dość dużym rozrzedzeniu i nie wszystkie są rozpuszczalne w wodzie. Część związków jest rozpuszczalna w tłuszczach i może nie przechodzić do naparów ziołowych. Składy produktów są optymalnie komponowane, tak, aby przynosiły optymalne korzyści. Każdy suplement diety przed wprowadzeniem na rynek, żeby został dopuszczony do obrotu rejestruje się w Głównym Inspektoracie Sanitarnym.

 

Rozmawiała Anna Rajtar

Dietetyk Organic Farma Zdrowia