Dieta niskobiałkowa PKU lista produktów o niskiej zawartości białka
2
Podobne artykuły
Dieta ubogobiałkowa ustalana jest indywidualnie dla każdego chorego. Ilość zawartego w niej białka musi być określona w zależności od stopnia wydolności chorego narządu (nerek, wątroby).
Przy zaawansowanej niewydolności ilość białka w diecie powinna być niższa niż 0,5 g na kilogram należnej masy ciała. Mniej drastyczne ograniczenia pozwalają na wprowadzenie do diety 40-50 g białka dziennie, jednak dobowa podaż tego składnika nie powinna przekraczać 0,6 – 0,7 g na każdy kilogram należnej masy ciała.
W każdym przypadku stosowania diety ubogobiałkowej konieczne jest dostarczenie ok. 2/3 całkowitej ilości białka w postaci białka pełnowartościowego – pochodzenia zwierzęcego (mleko, sery białe, mięso, ryby, jaja), co warunkuje duży stopień jego wykorzystania. W diecie ubogobiałkowej bardzo ważne jest dostarczenie potrzebnej ilości energii przez produkty bogatoenergetyczne, ubogobiałkowe; głównie węglowodany (skrobia, cukier) i tłuszcze. Produkty, które są w tej diecie źródłami białka, powinny być spożywane równocześnie z produktami bogatymi w węglowodany.
Listę produktów o najniższej zawartości białka umieściliśmy poniżej.
Napoje mleczne:
Najniżej białkowa jest serwatka
Mleko, kefir, maślanka, jogurt
Mięso:
Wieprzowina boczek bez kości
Wieprzowe podgardle
Kaczka
wywar z kości
Wędliny:
Parówki
Mortadela
Kaszanka z kaszą jęczmienną
Wątrobianka
Ryby:
Najmniej mają świeże ryby: dorsz, węgorz, śledź, flądra, ale i tak sporo ok.16 g białka w 100 g produktu
Śledź w pomidorach
Mąka:
Żytnia jasna (typ 500, 750), Skrobia kukurydziana
Kasze:
Kasza jęczmienna wiejska
Ryż biały i brązowy
Warzywa:
Wszystkie warzywa oprócz strączkowych (soja, fasola, fasole, groch, bób) są niskobiałkowe; również fasola szparagowa
Owoce:
Wszystkie owoce są bardzo niskobiałkowe (oprócz banana, awokado); zawartość białka zwiększa się w owocach suszonych
Dżemy
Orzechy:
Orzech kokosowy
Wyroby cukiernicze:
Miód, cukier, karmelki twarde
Czekolada nadziewana
Napoje:
Herbata, kawa, soki owocowe i warzywne, napoje gazowane, piwo, wina.
Agnieszka Kaniewska,
dietetyk Organic Farma Zdrowia