Dieta niskobiałkowa PKU lista produktów o niskiej zawartości białka

Dieta niskobiałkowa PKU lista produktów o niskiej zawartości białka

2

Dieta ubogobiałkowa ustalana jest indywidualnie dla każdego chorego. Ilość zawartego w niej białka musi być określona w zależności od stopnia wydolności chorego narządu (nerek, wątroby).

Przy zaawansowanej niewydolności ilość białka w diecie powinna być niższa niż 0,5 g na kilogram należnej masy ciała. Mniej drastyczne ograniczenia pozwalają na wprowadzenie do diety 40-50 g białka dziennie, jednak dobowa podaż tego składnika nie powinna przekraczać 0,6 – 0,7 g na każdy kilogram należnej masy ciała.

 

W każdym przypadku stosowania diety ubogobiałkowej konieczne jest dostarczenie ok. 2/3 całkowitej ilości białka w postaci białka pełnowartościowego – pochodzenia zwierzęcego (mleko, sery białe, mięso, ryby, jaja), co warunkuje duży stopień jego wykorzystania. W diecie ubogobiałkowej bardzo ważne jest dostarczenie potrzebnej ilości energii przez produkty bogatoenergetyczne, ubogobiałkowe; głównie węglowodany (skrobia, cukier) i tłuszcze. Produkty, które są w tej diecie źródłami białka, powinny być spożywane równocześnie z produktami bogatymi w węglowodany.

Listę produktów o najniższej zawartości białka umieściliśmy poniżej. 

Napoje mleczne:

Najniżej białkowa jest serwatka
Mleko, kefir, maślanka, jogurt

Mięso:

Wieprzowina boczek bez kości
Wieprzowe podgardle
Kaczka 
wywar z kości

Wędliny:

Parówki
Mortadela
Kaszanka z kaszą jęczmienną
Wątrobianka

Ryby:

Najmniej mają świeże ryby: dorsz, węgorz, śledź, flądra, ale i tak sporo ok.16 g białka w 100 g produktu

Śledź w pomidorach

Mąka:

Żytnia jasna (typ 500, 750), Skrobia kukurydziana

Kasze:

Kasza jęczmienna wiejska
Ryż biały i brązowy

Warzywa:

Wszystkie warzywa oprócz strączkowych (soja, fasola, fasole, groch, bób) są niskobiałkowe; również fasola szparagowa

Owoce:

Wszystkie owoce są bardzo niskobiałkowe (oprócz banana, awokado); zawartość białka zwiększa się w owocach suszonych
Dżemy

Orzechy:

Orzech kokosowy

Wyroby cukiernicze:

Miód, cukier, karmelki twarde
Czekolada nadziewana

Napoje:

Herbata, kawa, soki owocowe i warzywne, napoje gazowane, piwo, wina.

 

Agnieszka Kaniewska,

dietetyk Organic Farma Zdrowia