Dieta oczyszczająca dla każdego, kto chce się pozbyć chemii z ciała

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że w miarę rozwoju cywilizacyjnego i związanych z nim udogodnień – zwiększa się w naszym otoczeniu ilość toksyn. Powszechnie stosowane są chemiczne środki ochrony roślin, żywność jest bardzo przetwarzana, w powietrzu znajdują się związki ze ścieranego asfaltu, dym papierosowy, towarzyszy nam stale nadmierny poziom stresu - to tylko przykłady obciążeń z jakimi musi się uporać nasz organizm.

Proponuję, aby wspomagać go w tym ważnym dla naszego zdrowia zadaniu, za pomocą pożywienia, które już w kuchni prastarych społeczeństw odgrywało dużą rolę. Mam na myśli glony, wyławiane od zawsze z jezior, rzek i mórz. Właśnie w algach – warzywach morskich, znajdziemy wszystkie mikroelementy i minerały wody morskiej w bardzo dobrze przyswajalnej formie.

Oczyszczanie to działanie prowadzące do przyspieszenia eliminacji toksyn z organizmu, a wspaniałym „odtruwaczem” jest chlorofil. Dzięki niemu algi mają korzystne właściwości dla człowieka: zmniejszają poziom cholesterolu, likwidują obrzęki, wspomagają zmniejszenie wagi ciała- to wszystko uboczne skutki działania glonów!  Żeby w pełni wykorzystać bogactwo oferowane nam przez naturę, warto na stałe wprowadzić glony do naszej kuchni i stosować różne ich  rodzaje.

Dla tych, którzy z rezerwą odnoszą się do takich nowości w kuchni a w trosce, żeby nie rezygnowali z tej doskonałej formy oczyszczenia organizmu, mam dobrą wiadomość – istnieje wygodniejsza wersja ich przyjmowania – tabletki.  W takiej właśnie formie kupimy spirulinę i chlorellę – to prawdziwa bomba chlorofilowa w pigułce a nie ma, jak pamiętamy, nic bardziej oczyszczającego i odtruwającego od tego zielonego barwnika!

Obie algi są swoistym koncentratem substancji odżywczych: 60% ich składu stanowią białka, są bogatym źródłem karotenu i witaminy B12 jednak różnica między nimi jest bardzo istotna dla osób ze schorzeniami tarczycy-  spirulina należy do alg morskich a chlorella jest algą śródlądową i zawiera mało jodu. Bardzo istotną sprawą jest zwrócenie uwagi na jakość kupowanej spiruliny, w sklepach z żywnością ekologiczną jest w sprzedaży wysokogatunkowy produkt.

W przypadku chlorelli jakość jest również bardzo ważna, ze względu na jej właściwość pochłaniania toksyn – a czyni to niczym gąbka – jej produkcja musi odbywać się w specjalnie do tego celu zaprojektowanych zbiornikach. Szukajmy więc produktu z międzynarodowymi znakami jakości, które gwarantują najwyższą czystość, ponieważ tylko taka przełoży się na korzyść dla naszego organizmu.   

Agnieszka Kaniewska, dietetyk Organic Farma Zdrowia

Produkty dostępne na www.organic24.pl, które stosuje się w diecie oczyszczającej

Owoce i warzywa organiczne

Wody BIO i napoje

Zdrowe wodorosty z kuchni makrobiotycznej