Dieta śródziemnomorska, czyli pyszna recepta na wysoki cholesterol

Gdy nie musimy „ogrzewać” naszych organizmów wysokoenergetycznymi potrawami, możemy poczuć się jak mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego i delektować się słońcem zawartym w warzywach. Na przykładzie smaku pomidora możemy zobaczyć różnicę między warzywami hodowanymi w naturalnych warunkach a tymi spod folii!

Co wyróżnia dietę śródziemnomorską od tradycyjnej polskiej?

3 x więcej owoców
2 x więcej warzyw
5 x więcej nasion strączkowych
3 x więcej ryb
5 x więcej olejów roślinnych
znacznie więcej orzechów

Z badań naukowych wynika, że dieta śródziemnomorska zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy, obniża ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza ryzyko zawału.
DIETĘ ŚRÓDZIEMNOMORSKĄ NALEŻY STOSOWAĆ W PROFILAKTYCE PIERWOTNEJ I WTÓRNEJ CHORÓB UKŁADU KRĄŻENIA, warto więc wprowadzić zasady tej diety do codziennego żywienia. Tylko jak to zrobić nad Wisłą?

 

Oto 10 zasad jak odżywiać się  zdrowo przez cały rok:

  1. Jedz codziennie produkty zbożowe pełnoziarniste.
  2. Wybieraj oleje tłoczone na zimno, unikaj tłuszczów zwierzęcych.
  3. Warzywa i owoce to źródło błonnika, witamin i soli mineralnych dla Ciebie.
  4. Dwukrotnie zwiększ spożycie ryb (jedz zwłaszcza śledzie, makrele, dorsze, szproty).
  5. Jeśli jesz mięso – wybieraj to najlepszej jakości.
  6. Ważne, aby nabiał był z dobrego źródła.
  7. Gotuj na parze, piecz, przyrządzaj potrawy na grillu – smaż jak najrzadziej!
  8. Zamiast słodyczy – suszone owoce.
  9. Pamiętaj o orzechach – ułatwiają pamiętanie!
  10. Dbaj o różnorodność spożywanych pokarmów (codziennie produkty zbożowe, wysokobiałkowe, warzywa, owoce).

Agnieszka Kaniewska, dietetyk Organic Farma Zdrowia

 

Produkty organic24.pl

Owoce i warzywa ekologiczne

Orzechy, suszone owoce, bakalie

Oliwy, oleje naturalne, octy