Masz nietolerancję laktozy lub nietolerancję czy alergię na białka mleka? To nie problem. Istnieje sporo wartościowych zamienników krowiego nabiału. W tej sekcji chcemy zapoznać Cię z właściwościami mleka ryżowego, sojowego, orzechowego czy koziego oraz podpowiedzieć jak ich używać. Jedzenie to przyjemność, z powodu nietolerancji laktozy nie trzeba rezygnować z radości posiłków.
Pamiętaj jednak, że:
– mleko kozie, mimo niższego ryzyka alergii niż w przypadku mleka krowiego, nie powinno wprowadzać się do diety niemowląt przed 10 miesiącem życia produktów z koziego mleka. Poza tym zawartość soli mineralnych jest znacznie wyższa niż w mleku krowim, dlatego lekarze zalecają często rozcieńczanie mleka koziego w wodzie w stosunku 1:1;
-dieta bezlaktozowa może doprowadzić do niedoboru wapnia. Trzeba więc dodatkowo sięgnąć po produkty z wapniem jak np. produkty wzbogacone wapniem (np. mleka kokosowe z wapniem), natkę pietruszki, jarmuż, fasolę, otręby pszenne, kaszę gryczaną czy jęczmienną.

MLEKO RYŻOWE
Ma biały kolor, delikatny smak; wyglądem przypomina mleko krowie. W każdym przepisie można go użyć zamiast mleka krowiego w takiej samej ilości, uwzględniając ewentualnie jego słodki smak; można poddawać go każdej obróbce termicznej.
Rodzaje mleka ryżowego:
- naturalne – ryż brązowy, olej słonecznikowy,
- migdałowe – ryż brązowy, pulpa migdałowa, olej słonecznikowy (wyczuwalny smak migdałów); to mleko, które wzbogaca dietę w białko (migdały)
- waniliowe
- z wapniem – wzbogacony w sposób naturalny glonami – bogatym źródłem wapnia i żelaza (nie wpływają na smak; kolor lekko ciemniejszy w porównaniu z naturalnym)
MLEKO SOJOWE
Ma jasnobrązowy kolor, lekki sojowy smak. Doskonale nadaje się do potraw o wyrazistym smaku, który zamaskuje smak soi. Dobrze pasuje do ciemnych ciast, ponieważ pod wpływem temperatury znacznie ciemnieje. Jako zamiennik mleka krowiego – stosuj taką samą ilość, można gotować.
MLEKO ORZECHOWE
Ma lekko brązowy kolor, delikatny, orzechowy smak. Uwaga: nie dla alergików uczulonych na orzechy.
Jest najlepsze do deserów; łagodzi smak ostrzejszych potraw. Ilość w przepisie taka sama.
MLEKO KOZIE
Jest dostępne w formie płynnej oraz w proszku. Białe, wyglądem przypomina krowie. Można stosować w dowolnych przepisach. Pasuje doskonale do lodów, budyniów. Mleko w proszku ma mocniejszy smak.
MLEKO W PROSZKU
Zamiast jednej szklanki mleka krowiego w proszku można użyć 1 szklanki mleka sojowego w proszku. Podwoi to ilość kalorii i składników odżywczych w potrawie.
INNE
- Niektóre ŚMIETANY w nazwie „bezmleczne” mogą zawierać kazeinę, czyli białka mleka krowiego; polecam bezpieczną śmietanę ryżową i owsianą (lecz nie dla stosujących dietę bezglutenową).
- Jeśli w przepisie mamy 1 szklankę MAŚLANKI zamiennik to:1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu winnego dopełnić do objętości 1 szklanki mlekiem sojowym, ryżowym lub orzechowym.
- Jeśli w przepisie jest JOGURT można użyć jogurt sojowy, który nie nadaje się do podgrzewania; natomiast sprawdza się lodach, dipach i innych deserach na zimno.