• POMMOD’ORO, czyli ZŁOTE JABŁKO

    dr hab. Ewelina Hallmann Kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGWHistoria pomidorami malowanaPomidor to warzywo, które przywędrowało do nas z Ameryki Południowej. Przyjmuje się, że dziki przodek dzisiejszych pomidorów pochodził z południowego Peru. Jednak ta andyjska forma nie była ani urodziwa - owoce były bardzo drobne (mniej więcej wielkości...
  • Dlaczego łososie są różowe?

    Astaksantyna - jeden z najsilniejszych antyoksydantówAstaksantyna to naturalny czerwony barwnik, należący do karotenoidów. Naturalnym i najbogatszym źródłem astaksantyny są algi zwane Haematococcus pluvialis. W diecie dostarczana jest głównie z owocami morza (langusta zawiera aż 15 mg/100 g, kraby 12 mg/100 g, krewetki 3-15 mg/100 g) oraz z rybami, głównie łososiem...
  • Cenna soja

    Soja i produkty z niej wytworzone stosowane są od początku cywilizacji Dalekiego Wschodu. W czasach nowożytnych naukowcy i podróżnicy przywieźli ją z Japonii i doskonale się u nas przyjęła – zarówno na polu jak i w kuchni. Dwie podstawowe odmiany to soja ogrodowa używana do gotowania, wytwarzania miso, tofu, tempeh,...
  • Probiotyki – dla życia i zdrowia

    Dobre i złe bakterieKażdy człowiek ma w swoim organizmie miliony bakterii, które odgrywają niezwykle istotną rolę w utrzymaniu organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji. Ich łączna waga wynosi od 1,5 do 2,5 kg, a największa ich ilość bytuje w końcowym odcinku przewodu pokarmowego, w jelicie grubym. W skład flory bakteryjnej...
  • Witamina B12

    Witamina B12 pełni ważna rolę dla funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, a także produkcji czerwonych krwinek. Bez niej żadna komórka ciała nie może produkować energii; nie może też zachodzić prawidłowa synteza DNA. Lekceważony niedobór witaminy B12 może prowadzić do anemii czy uszkodzeń mózgu, które mogą objawiać się słabszym kojarzeniem faktów,...
  • Mamo, pić!

    Lato to okres beztroskiej zabawy, długich wycieczek i spacerów na świeżym powietrzu. To czas, kiedy większość dzieci prawie cały dzień spędza na dworze, na placu zabaw, w ogrodzie lub nad wodą. Wysokie letnie temperatury, zabawy na słońcu oraz wzmożona aktywność fizyczna sprawiają, że dzieci bardziej się pocą. Należy wówczas zwrócić szczególną...
  • Owoce i warzywa

    Warzywa i owoce znajdują się w podstawie piramidy żywienia, czyli powinny znajdować się w każdym naszym posiłku. To sprzymierzeńcy naszego zdrowia. Szereg badań wykazał, że zawartość witamin, flawonoidów i antyoksydantów w ekologicznej żywności jest dwu lub trzykrotnie wyższa niż w przypadku odpowiadających próbek żywności konwencjonalnej. Uprawy ekologiczne zawierały średnio o...
  • Dieta śródziemnomorska, czyli pyszna recepta na wysoki cholesterol

    Gdy nie musimy „ogrzewać” naszych organizmów wysokoenergetycznymi potrawami, możemy poczuć się jak mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego i delektować się słońcem zawartym w warzywach. Na przykładzie smaku pomidora możemy zobaczyć różnicę między warzywami hodowanymi w naturalnych warunkach a tymi spod folii! Co wyróżnia dietę śródziemnomorską od tradycyjnej polskiej? 3 x więcej owoców 2...