Dlaczego jajka ekologiczne są lepsze od tych z wielkiej fermy?

Jajka ze stempelkiem ZERO pochodzą z chowu ekologicznego i są smaczniejsze oraz zdrowsze od zamienników z wyższymi numerami. 

Jajka to wspaniałe źródło aminokwasów, witamin i związków mineralnych, a do tego substancji przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, stymulujących odporność i zapobiegających starzeniu się komórek. Jajka ekologiczne mają najwięcej prowitaminy A, luteiny, kwasów tłuszczowych omega 3. Jednocześnie mają mniej tłuszczów. Szczególnie ważna jest tu luteina: wpływa korzystnie na wzrok i chroni przed chorobami oczu, np. zaćmą. Zalecana dawka luteiny korzystnie wpływająca na wzrok to 10 mg na dzień.  Ile luteiny jest w jakach bio i konwencjonalnych- proszę zerknąć do tabeli obok.

Kurnik to nie taśma produkcyjna

Najgorsze jajka to te z klatek, z chowu przemysłowego, z trójką na skorupce. Zakaz ich sprzedaży obowiązuje już w Austrii, myślą o nim kolejne państwa (ma wejść w życie w Niemczech). Kolejne sieci handlowe wycofują je ze sklepowych półek – takie zapowiedzi padły również w Polsce. Dlaczego? Ponieważ na przemysłowych farmach kury swoje całe, krótkie życie są stłoczone w klatkach, co sprowadza się do jedzenia i znoszenia jaj. Ptaki z chowu BIO są wolne. Kury znoszące jajka BIO nie są karmione paszą genetycznie modyfikowaną (a w chowie klatkowym stosuje się takie pasze, bo są tanie). Ich dieta to mieszanka naturalnych substancji, które wzmacniają odporność. Kury oprócz ekologicznych zbóż i kukurydzy jedzą owoce dzikiej róży, głogu, jarzębiny lub igliwie sosnowe i czosnek. Ten ostatni poprawia wydzielanie soków trawiennych, zawiera siarkę, selen, cynk (w ramach profilaktyki chorób sporządza się wyciąg z rozgniecionych 5-10 ząbków czosnku w 1 litrze wody). Nie dostają leków, a w produkcji klatkowej otrzymują je w sposób ciągły, aby nie padały. Skorupka jajka BIO jest grubsza, a więc bardziej odporna na absorbowanie zewnętrznych substancji chemicznych.

Czysto jak w kurniku
Aby utrzymać higienę w kurniku raz na  tydzień jego wnętrze jest zamgławiane żywymi kulturami probiotyku EM (dzięki temu w kurniku nie ma much i eliminowany jest azot). Zwierzętom zapewniona jest odpowiednia wilgotność, temperatura i stały dostęp do wody do picia. 

Kury nocują na grzędach i same wybierają klatkę do składania jajek. Poza kurnikiem zwierzęta mają zapewniony dostęp do przestrzeni – mogą swobodnie biegać po ogrodzonym terenie i grzebać w ziemi, ile dusza zapragnie. Na przemysłowej farmie nie ma takich warunków – kury są stłoczone w wielkich klatkach, nie widziały nigdy słońca i nie biegały swobodnie. Żyją ok. 1,5 roku podczas, gdy na wolności nawet 10 razy dłużej (nie ma limitu wieku).

Smak bez rybiego posmaku

Skutki tych tak odmiennych warunków hodowli wpływają również na smak jajek. Te ekologiczne mają delikatny, prawie neutralny smak. Natomiast jajka konwencjonalne w najlepszym wypadku mają rybi posmak, bo były karmione tanimi mączkami. W Organic Farma Zdrowia prowadziliśmy kilka testów w ramach, których klienci próbowali ugotowanych na twardo jajek z różnych systemów produkcji. Zawsze byli zdziwieni, że jajko może być tak delikatne (chodzi o to ekologiczne). Dowodem na wyższość chowu naturalnego nad przemysłowym niech będzie fakt, że popularnej u nas kury zielononóżki nie da się hodować w warunkach przemysłowych.

Dlaczego kury w ekologicznym chowie nie cierpią?

Jajka oznaczone symbolem 3 to jajka przemysłowe. Zachęcamy, aby z nich zrezygnować. Te z numerkiem 2 pochodzą z chowu ściółkowego, a więc od kur trzymanych w zamknięciu, ale na ściółce (mają większą swobodę ruchów niż ptaki z klatek). Natomiast 1 to jajka od kur żyjących na wybiegu, ale również tym ptakom podaje się środki chemiczne w postaci leków oraz karmi się je nieekologicznymi paszami i często ziarnami z GMO. Najlepsze zarówno dla nas, jak i kur, są jajka z symbolem 0.

Minimalne wymagania, jakie muszą być spełnione w ekologicznym chowie kur, to m.in.:
• na 1 m2 powierzchni podłogi w kurniku może przypadać najwyżej 6 niosek
• kurnik powinien być wyposażony w grzędy, przy czym jedna kura potrzebuje jej min. 18 cm
• pasza kur powinna zawierać niezbędne dla drobiu aminokwasy egzogenne, sole mineralne i witaminy. Kryteria dotyczące rolnictwa ekologicznego wymagają, aby 65% suchej masy dawki pokarmowej dla drobiu stanowiły zboża
• w żywieniu kur można stosować wszystkie uprawiane ekologicznie gatunki zbóż łącznie z kukurydzą wolną od GMO, która daje ładne wybarwienie żółtka i tuszki (udział kukurydzy nie powinien jednak przekraczać 35%)
• źródłem białka w ekologicznym żywieniu kur są nasiona roślin strączkowych. Uzupełnieniem może być: mleko, drożdże piwne, nasiona słonecznika i gryki. W żywieniu
drobiu powinno się wykorzystywać: odpady z warzyw, zielonki świeże lub suszone, zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, krwawnik itp.). Są one cennym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Decydują o wybarwieniu żółtka, zdrowotności kurcząt i nieśności kur.

Na zdrowie i smacznego. 

 

Produkty dostępe na www.organic24.pl

Jajka ekologiczne od szczęśliwych kur. Pycha!!!

Jajka od kur zielononóżek. Takich, których nie da się hodować w warunkach przemysłowych. 

Bez glutenu i laktozy.  Zamiennik jajek dla tych, którzy chcą poczuć smak Wielkanocy bez kłopotów zdrowotnych.