Dlaczego warto jeść ekologiczne jabłka?

Dlaczego warto jeść ekologiczne jabłka?

2

An apple a day keeps the doctor away, czyli jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie – mówi stare angielskie przysłowie. I jest w nim zawarta wielka mądrość. Jabłka mają wyjątkowe działanie lecznicze i są niezbędne w profilaktyce wszystkich chorób cywilizacyjnych.

Co takiego mają w sobie jabłka?

Jedną z najważniejszych substancji zawartych w jabłkach jest pektyna. Jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który łatwo wchłania wodę i zmiękcza treść pokarmową w jelitach ułatwiając jej wydalanie. Wiąże także w jelitach zły cholesterol i pomaga go usunąć z organizmu.

Prawie każda odmiana jabłek zawiera znaczną ilość florydzyny czyli flawonoidu, który łagodzi miejscowe stany zapalne w oskrzelach co np. zmniejsza nasilenie objawów astmy.

Następnym składnikiem jabłek o właściwościach leczniczych jest kwas elagowy. Działa on przeciwutleniająco i zapobiega uszkodzeniom DNA w naszych komórkach czyli hamuje działanie substancji rakotwórczych.

Dzięki zawartości antyoksydantów, jabłka opóźniają procesy starzenia, poprawiają koloryt skóry i jej ukrwienie. Poza tym zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych (choroby serca, nowotwory, cukrzyca etc.)

Jabłka zawierają także witaminę C oraz cynk, które wspomagają układ immunologiczny.

Wybierajmy jabłka z ekologicznym certyfikatem!

Jabłko od lat zajmuje niechlubne pierwsze miejsce na liście zwanej „parszywą 12”. Jest to lista owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami. Jak na ironię, jabłka ekologiczne, które są wolne od oprysków, rewelacyjnie usuwają pestycydy i inne toksyny z organizmu czyli doskonale odtruwają!

Wielu z konsumentów, którzy kupują jabłka z upraw konwencjonalnych obiera owoce ze skórki, aby ograniczyć narażenie rodziny na pestycydy. Niestety wraz ze skórką wyrzucają do kosza nie tylko pestycydy, ale także i sporą ilość wartości odżywczych.