Co dodać do herbaty dla zdrowia

Niezależnie od tego jaką herbatę preferujemy, wybierając dodatki, które wzbogacą smaki aromat, możemy stworzyć własną, niepowtarzalną kompozycję smakową o cennych właściwościach. I co ważne, taka kompozycja może nas wydatnie wspomóc w kłopotach zdrowotnych. Może więc odrobina imbiru, bzu albo melasy do filiżanki?

Miód – wykazuje właściwości wzmacniające, przeciwbakteryjne, dodany do lekko ostudzonej herbaty będzie pomocny w walce
z jesiennym chłodem i przeziębieniem.

Imbir – rozgrzewa, ma właściwości odkażające i przeciwzapalne, działa antywirusowo i antybakteryjnie, poprawia trawienie, łagodzi nudności. Pobudza wydzielanie śluzu, działa wykrztuśnie i odkażająco.

Kwiat lipy – nadaje herbacie delikatnie miodowy smak; stosowany w przeziębieniach i grypie łagodzi kaszel i ból gardła. Działa nasennie i uspokajająco.

Czarny bez – łagodzi objawy infekcji, skraca okres choroby i obniża gorączkę.

Maliny – wykazują działanie napotne i wzmacniające, nadają herbacie delikatny owocowy smak i aromat.

Kardamon – wzmacnia apetyt, reguluje trawienie, odświeża oddech; przypisywane są mu właściwości antydepresyjne.

Mięta pieprzowa – posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwbólowe. Wspomaga trawienie, likwiduje wzdęcia, poprawia apetyt, działa orzeźwiająco.

Goździki – nadadzą herbacie wyjątkowy aromat, a zawarte w nich przeciwutleniacze chronią i odmładzają. Goździki odświeżają oddech i działają przeciwbólowo na zęby.

Dzika róża i cytryna – są bogate w witaminę C, dzięki czemu stymulują układ immunologiczny i wspomagają odporność, herbata z cytryną jest dosyć kwaśna, dlatego warto ją łączyć z miodem.

Cynamon – pobudza krążenie, poprawia trawienie, łagodzi rozstrój żołądka i pobudza apetyt. Kora cynamonu działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Melasa – dobra dla osób preferujących słodką herbatę, oprócz sacharozy zawiera wiele cennych minerałów, szczególnie żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Polecana dla osób cierpiących na anemię.

Wpis jest częścią artykułu Anny Rajtar, dietetyka Organic Farma Zdrowia, który ukazał się w grudniu 2017 roku w magazynie firmowym GoOrganic!