Pachnąca ciepła dynia z rozmarynem

Dynia pieczona z rozmarynem

Przepis od:

Janina Nowak

Zdjęcie:

Pani Janina

Czas przygotowania:

5 min (bez czasu pieczenia)

Czas gotowania:

35-40 min

Liczba porcji:

4-5

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

Składniki:

  • 1 dynia  hokkaido (ok.1 kg)
  • 1 łyżeczka rozkruszonego suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku (lub rozgniecione 2-3 ząbki świeżego)
  • 3 – 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie

Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek, pokroić na trójkątne kawałki. W misce wymieszać przyprawy z oliwą i obtoczyć w nich kawałki dyni. Wyłożyć dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać solą. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 35-40 minut – do miękkości i zrumienienia dyni. 

Opis

Upieczoną dynię można zabrać do szkoły lub do pracy jako przekąskę. Jest to też dobry dodatek jako przystawka do pieczonych mięs lub po zmiksowaniu jako pasta do jesiennych kanapek.