Fenomen ekologicznej herbaty

– Każdy rodzaj herbat ekologicznych niesie ze sobą fenomenalny potencjał prozdrowotny – przekonuje dr hab. Ewelina Hallmann ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Z cyklu dobre wieści o herbatach prezentujemy wyniki badań dr hab. Eweliny Hallmann*. Z załączonego w PDF badania wynika, że herbaty BIO są po prostu zdrowsze. – Dzięki większej obecności związków polifenolowych, w tym flawonoidów, warto pić herbaty ekologiczne. Przyczyniają się one do lepszej ochrony przeciwutleniającej naszego organizmu. Wybierajmy na równi herbaty białe, zielone i czarne – każdy rodzaj herbat ekologicznych niesie ze sobą fenomenalny potencjał prozdrowotny – mówi dr hab. Hallmann. 

Badane przez nią herbaty ekologiczne charakteryzowały się istotnie wyższą zawartością suchej masy, sumy kwasów fenolowych, flawonoidów (w tym flawon-3-oli i flawononów) w porównaniu z herbatami konwencjonalnymi. Herbaty konwencjonalne zawierały istotnie więcej kofeiny w porównaniu z herbatami ekologicznymi. Herbata biała zawierała istotnie więcej katechin (z grupy flawonoidów) w porównaniu z pozostałymi rodzajami herbat. Herbata zielona była najbardziej zasobna w sumę flawon-3-oli. Herbata czarna zawierała najwięcej sumy kwasów fenolowych, flawonoidów oraz kofeiny.

Zapraszamy do pobrania pliku z wynikami badań (pobierz plik).

Życzymy dobrej herbaty o wspaniałym smaku oraz samego zdrowia 🙂

*Dr hab. Ewelina Hallmann jest Kierownikiem Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.  Od 15 lat bada jakość żywności ekologicznej i konwencjonalnej pod względem wartości odżywczej i zawartości związków biologicznie czynnych. Załączona prezentacja pochodzi z 2013 roku, kiedy autorka badania była jeszcze dr. inż. Obecnie jest już po habilitacji (zrobionej na temacie jakości warzyw z grupy psiankowatych, czyli pomidorów i papryki) z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej.