Karp wigilijny z orzechowo-ziołową posypką

Świąteczna ryba, ale inaczej

Przepis od:

EatEasy

Zdjęcie:

EatEasy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

25 min

Liczba porcji:

4

Rodzaj diety:

Wegetariańska

Składniki

• 4 filety z karpia (po ok. 150-200 g)
• 2 ząbki czosnku
• 1 cytryna
• ok. 50 g obranych orzechów włoskich
• 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

• 1 łyżka posiekanego świeżego lub suszonego
oregano/bazylii (opcjonalnie)
• 4 łyżki masła
• ok. 200 ml białego wina
• sól i pieprz
• oliwa z oliwek

Do podania:
ryż basmati/ jaśminowy
pieczone warzywa/ pieczone ziemniaki
świeże zioła / twardy ser, starty (do posypania)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Cytrynę kroimy na pół, jedną połówkę kroimy w plastry, z drugiej wyciskamy sok. Do soku dodajemy posiekane i podprażone na suchej patelni orzechy, posiekaną natkę, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy. W ten
sposób powstaje panierka.
Filety myjemy i osuszamy, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, na dnie układamy plasterki cytryny a na nich kawałki ryby. Na karpia nakładamy po 1-2 łyżki przygotowanej wcześniej panierki.
Całość podlewamy winem i zapiekamy ok. 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na każdy z filetów kładziemy po łyżeczce masła. Bezpośrednio przed podaniem rybę możemy posypać dodatkową porcją ziół lub startym serem. Gotowe!

Opis

Świąteczna ryba, ale trochę w innym wydaniu.  Bardzo aromatyczna i przyjemna. Autorką przepisu jest blogerka eat easy http://www.eateasy.pl/

Lista zakupów