Karp Wigilijny

Przepis od:

Dietetyk Organic Farma Zdrowia

Zdjęcie:

Dietetyk Farma Zdrowia

Czas przygotowania:

70 min

Czas pieczenia:

ok. 30 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

  • 1-1,5kg karpia
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • 4 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy
  • 100g masła klarowanego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Oczyszczonego karpia natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Po co najmniej godzinie wyjąć rybę z lodówki i w jej wnętrzu umieścić ok. 3/4 pęczka natki pietruszki. Spiąć karpia wykałaczkami, natrzeć olejem słonecznikowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Dookoła niego rozłóż plasterki masła. Naczynie z rybą wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz ok. pół godziny. Upieczoną rybę udekoruj plasterkami cytryny.

Lista zakupów