Kruche ciasteczka jabłkowo-imbirowe

Przepis z książki:

"Free gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru" Rossella Venezia i Gabila Gerardi

Zdjęcie:

"Free gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru" Rossella Venezia i Gabila Gerardi

Czas przygotowania:

ok. 1h 20 min

Czas pieczenia:

20 min

Liczba porcji:

4

Składniki

Na ciasto:

  • 90g mąki ryżowej
  • 50g mąki migdałowej
  • 30g skrobi kukurydzianej
  • 80g cukru trzcinowego
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól morska

Do nadzienia:

  • 600g kwaśnych jabłek (typu reneta)
  • 1 jabłko słodkie
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 plasterki imbiru
  • 1/2 laski wanilii

Dodatek: 

  • krem waniliowy (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Przesiać razem na stolnicę mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać mąkę migdałową, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko wymieszać i zrobić dołek na środku. Wlać do niego połączone miękkie masło, cukier i jajka, rozrabiając je początkowo widelcem, a następnie zagniatając. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na 45 minut.

Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i posiekać na małe kawałki. Włożyć do rondla o grubym dnie, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki wody, imbir i nasiona wyjęte z laski wanilii. Gotować przez 10 minut albo do chwili, gdy jabłka zmiękną. Usunąć imbir i pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ½ cm. Powycinać krążki nieco większe od foremek i wyłożyć nimi 4 foremki, natłuszczone i posypane mąką. Na ciasto położyć jabłka. Ostatnie jabłko pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać pozostałym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut. Gdyby jabłko na wierzchu zbytnio się przypiekało, należy przykryć je folią aluminiową.

Lista zakupów