Kruche ciasto z makiem i żurawiną

Przepis od:

Mama Alergika Gotuje

Zdjęcie:

Mama Alergika Gotuje

Czas przygotowania:

ok. 45 min

Czas pieczenia:

15-20 min

Liczba porcji:

12

Składniki

  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • 200g mąki z ciecierzycy
  • 150g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50g mąki amarantusowej
  • 100g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego (można pominąć)
  • 250g zimnej wegańskiej margaryny
  • 100ml zimnej wody łącznie z 2 łyżkami soku z cytryny
  • 200g konfitury z żurawiny niskosłodzonej
  • masa makowa z 250g maku (str.229)

Dodatkowo:

  • forma do tarty o średnicy 27cm

Masa makowa:

  • 270g suchego maku niebieskiego
  • 375ml mleka ryżowego lub wody
  • 1 łyżka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • 100g rodzynek niesiarkowanych
  • 100g moreli suszonych niesiarkowanych
  • 2 łyżki wegańskiej margaryny lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 100ml syropu z agawy
  • 100ml syropu ryżowego

Przygotowanie

  • Świeżo zmielony len zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż utworzy się kleista papka.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  • Dodajemy zimną margarynę oraz papkę z siemienia lnianego, dokładanie siekamy, najlepiej za pomocą specjalnej siekaczki.
  • Stopniowo wlewamy wodę i sok z cytryny, zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części (jedna 500g, druga 400g), owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.
  • Okrągłą formę do tarty oprószamy mąką.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170˚ w opcji z termo obiegiem.
  • Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy większą część schłodzonego ciasta (około 30cm średnicy).
  • Ciasto przekładamy do formy, dociskamy je do brzegów, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą.
  • Ciasto pieczemy 12 minut, wyjmujemy, zdejmujemy papier z obciążeniem. Nakładamy masę makową, następnie konfiturę żurawinową i przykrywamy startą na tarce pozostałą ilością kruchego, zimnego ciasta.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje, wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia.

Masa makowa:

  • Mleko zagotowujemy.
  • Mak płuczemy, odcedzamy, umieszczamy w rondelku, dolewamy gorące mleko lub wodę, dodajemy pastę z wanilii i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Ugotowany mak odcedzamy na bardzo małym sicie, przekładamy do miski, studzimy i przekręcamy przez maszynkę 2-3 razy.
  • Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach odcedzamy.
  • Do maku dodajemy posiekane morele, rodzynki, dwie łyżki miękkiej margaryny lub masła klarowanego, połowę syropu, dokładnie mieszamy.
  • Masę makową odstawiamy na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.

Lista zakupów