Krzysztof Kluczyński – Młynarz Niezwykły

„Większość pieczywa i wyrobów cukierniczych spod znaku EKO jest w Polsce robiona z mąki z mojego młyna wodnego ” – stwierdził z dumą w jednym z wywiadów pan Krzysztof Kluczyński. Młynarz Niezwykły, prowadzący swój zakład młynarski z niebywałą pasją i zaangażowaniem, kontynuator 100 letniej rodzinnej tradycji młynarskiej.
Zbudowany w 1905 roku jego Podlaski Młyn Wodny napędza turbina wodna zanurzona w wartkim nurcie malowniczej rzeki Tocznej. Tak jak przed 100 laty produkuje się w nim prawdziwe, znakomite mąki: pszenne, żytnie, orkiszowe wymielane z najlepszej jakości zboża, wyłącznie ekologicznego, starannie wybranego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.

Mąka od pokoleń

Historia MŁYŃSKIM kołem się toczy. W latach pięćdziesiątych ostatni z młynów wodnych rodziny Kluczyńskich został zamknięty przez władze. Inne rodzinne młyny zniszczono w akcji walki z „prywatną inicjatywą” . Ten w Tokarach (gmina Korczew nad Bugiem) p. Krzysztof Kluczyński wraz z Rodzicami odbudował, wyposażył w maszyny i uruchomił w 1989 r.

Nie trzeba było długo czekać, aby na mące mielonej w tradycyjny sposób ponownie poznali się najbardziej wymagający klienci w całej Polsce. Mąki z tego młyna zaczęły zdobywać rynek i prestiżowe nagrody w ogólnopolskich konkursach kulinarnych. Wkrótce okazało się, że połączenie dbałości o najwyższą jakość z tradycyjnym sposobem produkcji daje doskonały, poszukiwany produkt. Kilka lat temu p. Krzysztof dokonał najważniejszego wyboru dla przyszłości i rozwoju firmy – zdecydował się na młynarstwo ekologiczne tj. takie, które jest kunsztem, połączeniem wiedzy, doświadczenia, rzetelnej i uczciwej pracy, i pasji młynarskiej.

  

Młyn wodny w Tokarach należy od 5 pokoleń do Rodziny Kluczyńskich. Mle się w nim różne rodzaje i typy mąk: pszennych, żytnich i orkiszowych. Rocznie nieco ponad 100 ton mąk, kasz i otrąb. Taka ilość to skromna cząstka dostaw całego polskiego sektora młynarskiego. Jest to za to „creme de la creme” wśród polskich mąk i nie tylko polskich. Sprowadzane do przemiału zboża nie dość, że są uprawiane metodami ekologicznymi, bez stosowania jakiejkolwiek agrochemii, to ważne jest to, że gospodarstwa ekologiczne, z których one pochodzą, często znajdują się na chronionych obszarach np. Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Oferowane do przemiału zboże jest zawsze dokładnie badane w laboratorium młyna. Sprawdzane są parametry jakości ekologicznej jak i wypiekowej.

Każdego kto chce się przekonać, jak doskonałe do wypieku są ekologiczne mąki pod marką ”Młyny Wodne”, jak smakuje chleb i inne wypieki z tych mąk, zapraszamy do delikatesów Organic Farma Zdrowia, lub do internetowego sklepu Ekosfera24.pl.

Europejskie horyzonty

Krzysztof Kluczyński jest z wykształcenia technologiem produkcji spożywczej, jak i prawnikiem. Po latach szukania najlepszego dla siebie zajęcia i miejsca w życiu, oddał się młynarstwu na wysokim poziomie. Razem z innymi producentami żywności ekologicznej i rolnikami ekologicznymi realizuje wspólną tym ludziom ideę wytwarzania żywności najwyższej odżywczej wartości. Opisywany tu Niezwykły Młynarz jest przykładem na to, że słuszne idee nawet w globalnej gospodarce można z powodzeniem realizować.

Dziś rynek dla BIO żywności jest jeszcze mały, ale wciąż rośnie dynamicznie! Polska ma niebywałe szanse stać się znaczącym uczestnikiem europejskiego EKO rynku. Stowarzyszenie Polska Ekologia założone przez czołowych polskich eko-producentów chce w tym pomóc.

Sam p. Krzysztof myśli perspektywicznie i nie tylko dba, aby ekologiczna mąka z Podlaskiego Młyna Wodnego dostarczana była do wypieku pieczywa w zaprzyjaźnionym EKO przedszkolu, ale też – w tym i innym przedszkolu, czy szkole – opowiada dzieciom o swoim młynie, jego historii i swoich ekologicznych pasjach. Rośnie więc młode pokolenie, które wie co je.