Kutia z pęczakiem, bakaliami i orzechami

Kutia z pęczakiem, bakaliami i orzechami

2

Wigilijna, tradycyjna i bardzo zdrowa. W dodatku ekologiczna.

Składniki

• 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
• 1 szklanka maku
• 1/4 szklanki orzechów włoskich
• 1/4 szklanki orzechów laskowych
• 1/2 szklanki płatków migdałowych

• 1/2 szklanki suszonej żurawiny
• 1/3 szklanki miodu
• 1 łyżka nasion chia, opcjonalnie
• 150 ml śmietanki 30%
• szczypta soli

 
 

Przygotowanie

 

Orzechy prażymy na suchej patelni ok. 3-4 minuty, aż lekko się podrumienią i zaczną przyjemnie pachnieć. Opłukany i sparzony wrzątkiem mak mielimy w blenderze lub maszynce do mielenia kawy i przesypujemy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, uprażone orzechy, żurawinę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę z miodem i chia i dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy.