Lemoniada a la pina colada

Przepis z książki:

"Smakoterapia 3" Iwony Zasuwy

Zdjęcie:

"Smakoterapia 3" Iwony Zasuwy

Czas przygotowania:

ok. 20 min

Czas, po jakim lemoniada jest gotowa do spożycia:

3-4 dni

Składniki

  • ananas świeży, bardzo dojrzały – 300g po obraniu
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • syrop klonowy – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • sok z kiszonej kapusty – 2 łyżki (jako starter)
  • imbir świeży 2 plastry (opcjonalnie)
  • kurkuma świeża (3 plastry, opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Wybierz naprawdę dojrzałego i słodkiego ananasa, obierz go, usuń twardy głąb i pokrój w plastry szerokości około 1 cm. Pokrój na mniejsze cząstki i włóż do słoja o pojemności 1litra. Dodaj imbir i kurkumę oraz wiórki kokosowe. Do dzbanka wlej przegotowaną i ostudzoną wodę, dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i sok z kapusty, wymieszaj i zalej przygotowane w słoiku składniki. Przykryj całość pokrywką i przechowuj w cieple, potrząsając od czasu do czasu. Po 3-4 dniach napój jest już gotowy; trzymany dłużej kwaśnieje z dnia na dzień, aż do octu ananasowego.

Wybierz moment, w którym lemoniada będzie dla Ciebie idealna. Nie przechowuj jednak nastawu zbyt długo, gdyż wytworzy się w nim alkohol (niewielka ilość). Przecedź napój przez sito i podawaj. Owoce z kokosem możesz zużyć do deseru lub śniadaniowej jaglanki.

Lista zakupów