Makowiec figowy (wegański)

Palce lizać ciasto pyszne

Przepis od:

Misa Mocy

Zdjęcie:

Misa Mocy

Czas przygotowania:

1-1,5 godziny

Czas pieczenia:

50 min

Liczba porcji:

4 - 6

Rodzaj diety:

Wegańska

Składniki

• 200g mielonego, suchego maku
• 150g suszonych fig
• łyżeczki wanilii w proszku
• 3 łyżki mąki kokosowej
• 2 czubate łyżki masła orzechowego 100% drobno zmielonego
• 80g rozdrobnionych orzechów włoskich

Przygotowanie

1. Mak gotujemy w 2 szklankach mleka na małym ogniu około 1-1,5 godziny. Podczas gotowania dorzucamy figi pokrojone w kostkę (jedną zostawiamy do ozdoby) oraz wanilię.
2. Do przestudzonego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
3. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 20cm.
4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Przepis poleca autorka bloga Misa Mocy http://misamocy.pl/. Bardzo przyjemna miłośniczka kuchni wegańskiej.

Lista zakupów