Menopauza – jak jedzeniem wspomóc nadnercza

Menopauza – jak jedzeniem wspomóc nadnercza

2

W okresie przekwitania niezmiernie ważna jest kondycja nadnerczy – mogą one częściowo zastąpić jajniki i stopniowo przejąć od nich produkcję hormonów płciowych. To czy nadnercza będą w stanie wziąć na siebie to zadanie zależy od ogólnej kondycji. Jeśli organizm jest emocjonalnie i dietetycznie osłabiony, to będzie potrzebował wsparcia z zewnątrz – hormonalnego, żywieniowego i emocjonalnego.

W języku angielskim mówi się o „shock absorbers” czyli „wchłaniające szok”. Określenie to bierze się stąd, że rolą nadnerczy jest produkcja hormonów odpowiedzialnych za odporność na stres; umożliwiają one organizmowi skuteczne i elastyczne reagowanie na trudne emocjonalnie sytuacje. Każda z sytuacji stresowych prowokuje rdzeń nadnerczy do wydzielania adrenaliny. Nieustanne pobudzanie wydzielania adrenaliny wyczerpuje nadnercza, które nie mają okazji, by się regenerować.

Widocznym objawem wyczerpania nadnerczy jest uczucie ciągłego zmęczenia i obniżona witalność. Nasze ciała nieustannie się zmieniają, dlatego terapia hormonalna, powinna być regularnie na nowo rozważana i weryfikowana- w zależności od poziomu hormonów i okoliczności życiowych:

  • stanu emocjonalnego,
  • sposobu odżywiania,
  • stopnia narażenia na stres,
  • kondycji zdrowotnej.

Fitohormony to występujące w roślinach związki, które wywierają działanie podobne do działania hormonów – dostarczone i przyswojone przez ludzki organizm, aktywują odpowiednie receptory i przez to wywołują efekty hormonalne. Jak w każdym przypadku żywego organizmu – to czy będą wywołane pozytywne efekty zdrowotne zależy od właściwości indywidualnych.

Najcenniejsze źródło fitohormonów to korzenie mlecza i żeń –szeń. Nauka potwierdza wiedzę ludową – każdy rodzaj żeń-szenia działa energizująco, odmładzająco oraz wzmacnia system odpornościowy organizmu.

Działanie żeń-szenia:

  • redukcja natężenia i częstotliwości uderzeń gorąca,
  • dodatni wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pobudzające,
  • łagodzenie depresji,
  • pozwala przezwyciężyć zmęczenie i stres.

Działa wolno, ale jest niezawodny, stąd jego nazwa „król naturalnych środków wzmacniających”.

Żeń-szeń można spożywać w formie korzenia, nalewki, ekstraktu lub proszku, nie warto jedynie stosować żeń –szenia instant. Zalecana dawka to:

  • 2 tabletki lub
  • ćwierć łyżeczki rozpuszczone w ciepłej wodzie 2x dziennie lub
  • codziennie 0,5 cm korzenia.

Należy pamiętać, że jego działanie neutralizuje witamina C, a także pokarmy bogate w tę witaminę, jedzone w czasie do 3 godzin po zażyciu zioła.

Potęgowanie działania można osiągnąć zażywając równocześnie witaminę E (100-200 IU) oraz olej lniany.

Innym źródłem fitohormonów są pączki liści dzikiej róży, czarnej porzeczki i niepokalanek pieprzowy (vitex agnus casus) – roślina niedawno sprowadzona do Polski. Podobne działanie ma dziki jam – rodzaj słodkich ziemniaków.

Polecam SPIRULINĘ jako źródło łatwo przyswajalnych białek pochodzenia roślinnego, witaminy A, C, E, B complex oraz wielu minerałów.

Właściwości spiruliny (małej morskiej algi):

  • silne właściwości przeciwbakteryjne,
  • pomoc w oczyszczaniu systemu trawiennego,
  • przyspieszenie przemiany materii,
  • wzmocnienie układu immunologicznego,
  • profilaktyka miażdżycy.

Do najbardziej zalecanych należy także angelica sinensis (DONG QUAI), który działa korzystnie przy wszystkich dolegliwościach ginekologicznych, dzięki swym właściwościom wzmacniającym i odżywczym. Nie wykazuje działania estrogennego, ale doskonale reguluje produkcję i działanie hormonów.  

 

Soja jest cennym składnikiem diety pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowana tzn. poddana procesowi fermentacji. Na naszym rynku produkty z soi fermentowanej to: tempeh, natto, miso i tofu. Produkty te są bogate w wartości odżywcze, a na dodatek łatwo przyswajalne, w przeciwieństwie do niezwykle ciężkostrawnych nasion soi.

Korzyści ze spożywania produktów z soi fermentowanej:

  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • łagodzenie przykrych objawów menopauzy.

Izoflawony sojowe, nie tylko łagodzą przykre symptomy menopauzy, ale mają także pozytywny wpływ na masę kostną, mogą więc zapobiegać osteoporozie.

Aby osiągnąć wymierne korzyści z kuracji należy dbać o swoje zdrowie poprzez:

  1. Zrównoważoną dietę.
  2. Nie przepracowywanie się.
  3. Unikanie stresu.
  4. Zapewnienie sobie wystarczającej ilości snu w nocy.
  5. W ciągu dnia – aktywność fizyczna i ruch.

Zupa miso

1 wersja
1 cebula
1 marchew
2 szklanki wody
2 łyżeczki miso
¼ nori
zielona pietruszka

Obraną i pokrojoną cebulę wrzucić do wody i gotować ok. 5 minut bez przykrywania, dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i gotować jeszcze 5-10 minut. Do filiżanki włożyć miso, wlać 3-4 łyżki wywaru, wymieszać na jednolitą masę. Wszystko wlać do garnka. Pozostawić tak  1-2 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę wlać do miseczki, posypać pietruszką i pokruszonym glonem nori.

 2 wersja
1 cebula lub por
4-5 kawałków kalafiora, brukselki lub kapusty
4-5 kostek dyni, pietruszki lub marchewki
łyżka oleju sezamowego lub słonecznikowego tłoczonych na zimno
2 szklanki nwody
2 łyżki miso
3-4 cm glonu wakame
szczypiorek

Olej podgrzać w rondlu, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć przez 2-3 minuty; wlać wodę, wrzucić wakame i warzywa i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Miso rozprowadzić w małej ilości wywaru i wlać do zupy, zamieszać, nie doprowadzić do wrzenia. Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem.

Agnieszka Kaniewska, dietetyk Organic Farma Zdrowia