Od PGR do gospodarstwa biodynamicznego

Na Pomorzu Zachodnim, na terenach dawnego majątku PGR Juchowo w powiecie Szczecinek, działa wyjątkowa farma ekologiczna. To z niej pochodzi syrop malinowy z certyfikatem ekologicznym dostępny w delikatesach Organic Farma Zdrowia.

W tej małej, zagubionej wśród jezior i lasów miejscowości, przed 15 laty powstała polska Fundacja im. Stanisława Karłowskiego. Zrujnowane byłe Państwowe Gospodarstwo Rolne o pow. 1900 ha okazało się doskonałą bazą do prowadzenia upraw ekologicznych i biodynamicznych. Można było
wszystko rozpocząć od nowa.

Na początku fundacja zakupiła stado krów mlecznych. Stopniowo przywracano pola do naturalnych upraw. Dzięki naturalnym nawozom
pochodzącym z hodowli, plony zaczęły wzrastać. Obecnie oprócz hodowli bydła mlecznego farma prowadzi hodowlę bydła mięsnego oraz uprawę zbóż, w tym orkiszu, gryki, żyta, owsa oraz pasz i materiału siewnego. Ponadto uprawiane są warzywa i zioła, prowadzony jest zbiór ze stanu naturalnego oraz pasieka w zgodzie z naturą. Wszystkie produkty gospodarstwa posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego oraz rolnictwa biodynamicznego Demeter. Takim certyfikowanym produktem ekologicznym jest również syrop malinowy, który gospodarstwo z Juchowa dostarcza do sieci delikatesów Organic Farma Zdrowia (nie jest to produkt biodynamiczny, ale powstaje z ekologicznych malin i został wzbogacony ekologicznym cukrem trzcinowym).

Farma Juchowo to nie tylko produkcja rolna. To przede wszystkim dbanie o środowisko wraz
z jego otoczeniem. W gospodarstwie biodynamicznym Fundacji im. Stanisława Karłowskiego postawiono na:

• ochronę środowiska,
• kształtowanie krajobrazu,
• praktyczne badania naukowe,
• edukację i pedagogikę,
• działania na rzecz osób niepełnosprawnych.

Celem prowadzenia projektu jest zrównoważony i długotrwały rozwój, żeby uzyskać harmonię
pomiędzy hodowlą zwierząt, uprawą ziemi i kształtowaniem krajobrazu. W ramach aktywności na rzecz ochrony środowiska i krajobrazu odbudowywana jest zaniedbana przez wiele lat struktura gleby w gospodarstwie. Podstawą działań w tym zakresie jest ożywienie organizmów glebowych, w tym stosowanie odpowiednio ustalonego płodozmianu, gospodarka kompostowa, stosowanie
preparatów biodynamicznych, minimalna obróbka gleby oraz zazielenianie gleby. Na polach, w miejscach nieopłacalnych dla produkcji rolnej, sadzone są liczne żywopłoty z różnorodnymi  gatunkami jadalnych owoców oraz pojedyncze drzewa. Dzięki nim krajobraz kulturowy staje się bogatszy. Chronią one również uprawy rolnicze przed wysuszaniem i erozją wietrzną. Natomiast na polach trudnych do zagospodarowania wysiewa się mieszanki roślin miododajnych. Owady w poszukiwaniu nektaru i pyłku zapylają również wiele rolniczych roślin użytkowych. Im większa bioróżnorodność, tym więcej zapylaczy. Kształtowanie krajobrazu to również działania w zakresie gospodarki wodnej. Zakładane stawy i zalewiska wspomagają z jednej strony zachowanie różnorodności fauny i flory, a z drugiej przyczyniają się do odbudowy żyzności gleby, a tym samym zwiększenia plonów.

Powyższy tekst jest skrótem artykułu p. Jolanty Jętkowskiej z Fundacji im. Stanisława Karłowskiego, który ukazał się w letnim numerze "GoOrganic" (nr 32 dostępny bezpłatnie dla klientów delikatesów Organic Farma Zdrowia). Z tego tekstu można dowiedzieć się co robią  niepełnosprawni na farmie w Juchowie i że rocznie odwiedza ją 2500 dzieciaków 🙂 Zapraszamy do delikatesów po wakacyjny numer magazynu GoOrganic!