Organiczne jedzenie w tydzień zredukuje pestycydy o 90 proc.

Badania dowodzą*, że jedząc produkty organiczne przez tydzień, można zredukować poziom pestycydów w diecie o 90%.

Wiele produktów spożywczych jest niestety zanieczyszczonych pestycydami. Według Environmental Working Group*, która stworzyła listę najbardziej "naładowanych pestycydami" owoców i warzyw tzw. „parszywa dwunastka” to: jabłka, truskawki, winogrona, brzoskwinie, seler, szpinak, słodka i ostra papryka,  ogórki, pomidory koktajlowe, ziemniaki oraz nektarynki.

To badania z USA, u nas nikt takich jeszcze nie robi.  Większość powszechnie uprawianych jabłek w USA jest  poddanych działaniu dwufenyloaminy. Chemiczne pestycydy pomagają uniknąć brązowienia jabłek, kiedy leżą w chłodni przez rok, zanim będą wystawione do sprzedaży. Problem polega na tym, że im dłużej jabłka będą poddane temu działaniu, tym bardziej fosforan dialkilu  pozostaje w owocu.

Jak na ironię jabłka organiczne, które są wolne od pestycydów, są wspaniałe jeśli chodzi o usuwanie pestycydów i innych toksyn z organizmu. Po prostu wspaniale odtruwają nasze ciała.

Zachęcamy do zapoznania się z tabelami na stronie www.organicmarket.pl i na naszym profilu na Facebooku, w których porównujemy produkty organiczne i konwencjonalne. Obok prezentujemy różnice między jabłkami bio, a jabłkami przemysłowymi.

Agnieszka Kaniewska

*(publikacja z lipca 2014 roku w Journal of Environmental  Research)