Owoce i warzywa

Warzywa i owoce znajdują się w podstawie piramidy żywienia, czyli powinny znajdować się w każdym naszym posiłku. To sprzymierzeńcy naszego zdrowia. Szereg badań wykazał, że zawartość witamin, flawonoidów i antyoksydantów w ekologicznej żywności jest dwu lub trzykrotnie wyższa niż w przypadku odpowiadających próbek żywności konwencjonalnej. Uprawy ekologiczne zawierały średnio o około 1/3 więcej antyoksydantów i/lub fenoli niż porównywalne uprawy konwencjonalne. Warzywa i owoce w uprawach ekologicznych dojrzewają zgodnie z naturalnym rytmem przyrody. Przekłada się to na ich różny rozmiar i „nieidealny” wygląd w obrębie tych samych plonów.  Nie zmienia to jednak faktu, że są w całości bardzo cenne dla naszego zdrowia. Skórka owoców i warzyw jest głównym źródłem antyoksydantów w diecie; pozostałości pestycydów występują najczęściej na skórce i w zewnętrznych warstwach konwencjonalnie uprawianych płodów rolnych. Część konsumentów obiera ze skórki produkty przed podaniem ich swojej rodzinie
w celu ograniczenia narażenia na pestycydy. Dla tych konsumentów, wybór świeżych ekologicznych produktów może mieć podwójną korzyść dla zdrowia tj. zwiększać pobranie antyoksydantów oraz obniżać ryzyko ze strony pestycydów w pożywieniu poprzez ograniczenie ekspozycji na nie. Warto korzystać z całych ekologicznych warzyw niezależnie od ich wyglądu– z  odpadków przy obieraniu możemy ugotować wywar warzywny na zupę lub podstawę sosu.

 

Tekst: Agnieszka Kaniewska, ekspert ds zdrowego odżywiania