Pączki z wodą różaną

Pączki z różaną konfiturą

Przepis od:

Anna Rajtar

Zdjęcie:

gazetka promocyjna ofz

Czas przygotowania:

ok.30 min

Czas gotowania:

ok. 1 godz.

Liczba porcji:

Rodzaj diety:

Składniki

1 kg mąki

2 opakowania (po9g) suchych drożdży

150g cukru

5 żółtek

0.5l mleka

2 łyżki masła

20 ml wody różanej

nadzienie: konfitura z róży

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w 250ml mleka ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka i wyrośniętą masę z drożdżami, wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło, wodę różaną, wyrobić chwilę i odstawić do wyrośnięcia - podwojenia swojej objętości. Formować kulki nadziewając je konfiturą. Odłożyć na deskę posmarowaną tłuszczem do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu. 

Opis

Pączki z wodą różaną urozmaicą spotkanie przy kawie czy herbacie.

Lista zakupów