Pascha

Wielkanocna pascha

Przepis od:

"Slow Life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój"

Zdjęcie:

"Slow Life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój"

Czas przygotowania:

20 min

Czas chłodzenia:

min. 12 godzin

Składniki

Farsz:

  • 2 l mleka 3,2%
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 8 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka dodatków owocowych (kandyzowane skórki pomarańczy, suszone morele, rodzynki sułtańskie lub inne)

Przygotowanie

Mleko ze śmietaną i jajkami dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozwarstwienia się serwatki i powstania „sera”. Osobno ucieramy kostkę masła z cukrem i sokiem z dwóch cytryn oraz ekstraktem z wanilii. Do utartej masy małymi porcjami dodajemy odcedzony „ser”, cały czas delikatnie mieszając. Wrzucamy owocowe dodatki i mieszamy. Miseczkę wykładamy białą, koronkową serwetką, przekładamy na nią masę i schładzamy co najmniej 12 godzin. Następnie przewracamy miseczkę i delikatnie zdejmujemy serwetkę, aby zachować jej wzór.

Lista zakupów