Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Wegetariański pasztet

Przepis od:

Misa Mocy

Zdjęcie:

Misa Mocy

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

60 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 100 g pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
  • słoik suszonych pomidorów w oleju (350ml)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej

Przygotowanie

Soczewicę gotujemy w wodzie i odcedzamy. Do ugotowanej soczewicy dodajemy przyprawy, słonecznik, mąkę oraz olej z pomidorów suszonych ( ilość zależy od tego, jak ugotowana została soczewica. Jeśli będzie sucha, można wlać nawet całość, jeśli słabo odparuje i będzie bardzo wilgotna, to należy dodać max. 1/3 ze słoika). Blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i mieszamy łyżką. 

Pasztet wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.

Lista zakupów