Pasztet z kaszą jaglaną

Zdrowa pyszność na zimowy stół

Przepis od:

EatEasy

Zdjęcie:

EatEasy

Czas przygotowania:

10 min

Czas pieczenia:

20 min

Liczba porcji:

10

Rodzaj diety:

Wegetariańska

Składniki

• 500 g dyni hokkaido
• 1 marchewka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 szklanka ugotowanej kaszy
jaglanej
• 2 jajka
• 1/2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich

• 2 łyżki sosu sojowego
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 1 łyżeczka gałki
muszkatołowej
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Obraną marchewkę, dynię i cebulę kroimy w kostkę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy ok. 20 minut lub do momentu, gdy warzywa będą zupełnie miękkie i lekko zrumienione. Upieczone i lekko przestudzone warzywa przekładamy do blendera, dodajemy kaszę, oliwę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechyi krótko blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Według uznania doprawiamy dodatkową porcją przypraw, solą i pieprzem. Na koniec masę łączymy z jajkami. Masę wylewamy na wysmarowaną oliwą
formę keksową. Temperaturę w piecu zmniejszamy do 180 stopni C i pieczemy pasztet przezokoło 1h. Przed podaniem studzimy kilka godzin (najlepiej w lodówce).

Opis

Bardzo prosty przepis na sycące i zdrowe danie z kaszy jaglanej. Autorem jest blogerka http://www.eateasy.pl/,  młoda lekarka, która doskonale wie co znaczy cierpieć na chroniczny brak czasu. Od kilku lat szuka więc patentów na pyszne, sezonowe, ale przede wszystkim szybkie przepisy! Dla mniej i bardziej zabieganych, małych i dużych, pracowitych i leniwych. Dla wegan i mięsożerców.

Lista zakupów