Pierogi z białą kiełbasą

Domowe pierogi z białą kiełbasą

Przepis od:

"Slow Life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój"

Zdjęcie:

j.w.

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

ok. 4 minut

Liczba porcji:

4

Składniki

Farsz:

  • 1.5 kg białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

Ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • woda letnia do sklejania ciasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy

 

Przygotowanie

Kiełbasę wyjmujemy z flaka i przekładamy do miski. Na maśle smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Wrzucamy do mięsa, dodajemy chrzan i doprawiamy solą i pieprzem, uważając na ilość, ponieważ biała kiełbasa jest zazwyczaj doskonale przyprawiona, trzeba to jedynie wydobyć. W misce wyrabiamy ciasto, przekładamy na stolnicę, wałkujemy i szklanką i wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek i formujemy zgrabne pierogi. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Od wypłynięcia gotujemy ok. 30 sekund. Wykładamy na talerz, polewamy oliwą lub roztopionym masłem z podsmażoną cebulką.

Opis

Pierogi z farszem z białej kiełbasy to ciekawa odmiana od wszystkich znanych nam pierogów. Niesamowite w smaku i banalnie proste.

Lista zakupów