Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną

Przepis od:

Mama Alergika Gotuje

Zdjęcie:

Mama Alergika Gotuje

Czas przygotowania:

ok. 60 min

Czas gotowania:

ok. 7 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

na ciasto pierogowe:

  • 500g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 250ml ciepłej, przegotowanej wody + 60ml dodatkowej wody

na farsz:

  • 200g kapusty kiszonej
  • 100g kaszy gryczanej średnio palonej
  • 1 biała cebula
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli morskiej

na ciemny sos grzybowy:

  • 200g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki owsianej bezglutenowej lub mąki orkiszowej jasnej (zawiera gluten)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (można pominąć)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

farsz:

  • Kapustę płuczemy, drobno kroimy, umieszczamy w niedużym garnku, zalewamy wodą do połowy jej wysokości dusimy pod przykryciem około 20 minut, odcedzamy.
  • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
  • Drobno pokrojoną cebulę rumienimy na rozgrzanej patelni, dodajemy kapustę kiszoną i podsmażamy przez mniej więcej 10 minut, podlewając kilkoma łyżkami wody, żeby się nie przypaliły.
  • Do usmażonej kapusty dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.

ciasto na pierogi:

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej oraz ciepłą wodę, łączymy składniki, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli ciasto wydaje się za twarde, stopniowo dolewamy więcej wody).
  • Ciasto umieszczamy w naczyniu posypanym mąką, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 10 minut, aby „odpoczęło”.

przygotowanie pierogów:

  • W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i łyżką oleju.
  • Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy z niego koła o średnicy 5 cm.
  • Na środek każdego koła nakładamy łyżeczką farszu, składamy ciasto na pół, umoczonymi w mące palcami zlepiamy jego brzegi, tworząc tzw. falbankę.
  • Gotowe pierogi odkładamy na powierzchnię posypaną mąką, przykrywamy.
  • Do gotującej się wody delikatni wkładamy po kilka sztuk pierogów, mieszamy, aby pierogi nie przywarły do dna.
  • Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze około 3 minut.
  • Dolewamy do garnka pół szklanki zimnej wody, a następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy pierogi.
  • Ugotowane pierogi układamy na dużym talerzu, kiedy obeschną z jednej strony, przekładamy je na drugi suchy talerz lub podajemy od razu do jedzenia.
  • Pierogi możemy okrasić przyrumienioną cebulką.

przygotowanie sosu grzybowego:

  • Grzyby płuczemy, moczymy przez noc. Wylewamy wodę, w której się moczyły, zalewamy świeżą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy do miękkości około 40 minut, solimy. Podczas gotowania dolewamy przegotowanej wody, w miejsce tej, która wyparuje.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę, którą dodajemy do gotujących się grzybów.
  • Mąkę smażymy na suchej, rozgrzanej patelni, aż uzyska lekko brązowy kolor, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Zimną mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z taką ilością zimnej wody, aby uzyskać roztwór o konsystencji gęstej, lejącej śmietany.
  • Gotowy roztwór wlewamy do gotujących się grzybów, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje się za gęsty, dolewamy więcej wody.

Lista zakupów