Pionierzy ekologicznych upraw zbóż

Aleksandra i Mieczysław Babalscy prowadzą od 1986 roku 9,5 hektarowe gospodarstwo ekologiczne we wsi Pokrzydowo w powiecie brodnickim w woj. kujawsko – pomorskim. Z ich upraw pochodzą ekologiczne orkisz na kutię czy makaron razowy żytni, które można dostać w naszych delikatesach.

W 1991 roku Państwo Babalscy otworzyli na terenie gospodarstwa przetwórnię zbóż ekologicznych. Obecnie gospodarstwo i przetwórnia ekologiczna Bio Babalscy goszczą ok. 2 tys. osób rocznie. Są to grupy młodzieży, uczniowie i studenci, rolnicy, konsumenci z kraju i zagranicy – wszyscy, którzy chcą zobaczyć i nauczyć się jak z sukcesem prowadzić wzorcowe gospodarstwo ekologiczne.

 Państwo Babalscy to jedni z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce. To właśnie dzięki takiemu sposobowi gospodarowania dostępnych jest obecnie tyle wyrobów z orkiszu. - Uprawę starych gatunków zbóż rozpocząłem w 1990 roku na małych poletkach. Pierwszy był orkisz, którego nasiona otrzymaliśmy z Niemiec. Początkowo zbiory były niewielkie, ponieważ popełnialiśmy błędy agrotechniczne przy uprawie. Obecnie dzięki owocnej współpracy z bankiem nasion od wielu lat co roku mamy około 80 poletek różnych starych gatunków i odmian zbóż, a te najciekawsze rozmnażamy- mówi pan Mieczysław.

Jak chronią zboże przed szkodnikami i chorobami, skoro ziaren przed wysianiem nie można zaprawiać chemicznie, jak w przypadku konwencjonalnych upraw?- Zaprawa zakłóca normalny rozwój rośliny i substancje zapasowe z ziarniaka nie są wykorzystane. W rolnictwie konwencjonalnym zaprawia się ziarno i otoczkuje, tzn. blokuje się naturalne substancje zapasowe przez zaprawę, a daje się zastępcze sztuczne pożywienie. W rolnictwie ekologicznym nie wyręczamy natury - mówi pan Babalski.

Wraz z powrotem do starej odmiany jaką jest orkisz, nastąpił renesans dokonań Hildegardy z Bingen. Medycyna Hildegardy polega przede wszystkim na zapobieganiu chorobom. Wg niej dieta, jak też właściwy sposób życia, są ważniejsze od leków.  Hildegarda pisała, że przez uleganie przyzwyczajeniom człowiek sam jest sprawcą wielu chorób – również przez brak umiaru w jedzeniu i zatrucie środowiska. Wszystko, co jemy i pijemy, wzmacnia lub osłabia nasze zdrowie i siły witalne.
-Hildegarda podaje wykaz naturalnych produktów, którymi winien odżywiać się człowiek. Jej dieta opiera się na viriditas, zielonej mocy, energii życia płynącej z przyrody. Ta energia odmładza komórki ciała i utrzymuje nas przy życiu. Takie właśnie podejście do żywności głosi idea naszego rolnictwa – produkty ekologiczne mają służyć zdrowiu - dodaje pan Mieczysław.