Polska Róża. Z natury najlepsze

Polska Róża to marka ceniona za najwyższej jakości naturalne soki, syropy i konfitury owocowe. Firma od ponad 39 lat istnienia na rynku przekazuje swoim odbiorcom przetwory, które stanowią źródło naturalnych witamin i innych składników warunkujących odżywcze i prozdrowotne właściwości roślin. Została stworzona na bazie osobistych doświadczeń założyciela, a następnie budowana przez kolejne pokolenia rodziny Michalskich. Idea firmy od początku łączy w sobie współdziałanie plantacji róż owocowych, zakładu przetwórczego oraz prac popularno-naukowych współpracującej z nią fundacji.

Stworzone z potrzeby

Historia firmy sięga 1978 roku, kiedy to inż. Ernest Michalski zmęczony nieskutecznym leczeniem farmakologicznym rozpoczął poszukiwania alternatywnych rozwiązań w postaci naturalnych, dobrze przyswajalnych źródeł witaminy C. Złe samopoczucie, objawiające się osłabieniem organizmu, spadkiem odporności oraz krwawieniem dziąseł, skłoniło go do zgłębiania literatury naukowej poświęconej prozdrowotnym­ właściwościom roślin. W Bibliotece Narodowej natrafił na badania przeprowadzone przez polskich i amerykańskich naukowców. Pierwsze z nich prowadzone przez J. Milewskiego i prof. S. Mrożewskiego dotyczyły właściwości oraz możliwości wykorzystania owoców róży, kolejne to prace opublikowane przez Instytut Linusa Paulinga poświęcone działaniu i zapotrzebowaniu organizmu człowieka na witaminę C. Zgromadzona wiedza, podparta doświadczeniami z dzieciństwa, kiedy to Ernest Michalski podczas choroby był skutecznie wspomagany przetworami różanymi, dały początek prawdziwej innowacji. Efektem tych działań było wytworzenie nektaru z owoców róży o zawartości witaminy C 180 mg w 100 ml. Tygodniowa kuracja dała spodziewane efekty w postaci ustąpienia wieloletniego krwawienia dziąseł. Nektar początkowo wytwarzany był domową metodą na potrzeby najbliższych i przyjaciół z owoców zbieranych na małej plantacji pod Warszawą. Jednak kiedy efekty jego stosowania zaczęły być odczuwalne przez kolejne osoby, powstała potrzeba podzielenia się tą ideą na większą skalę.

Pomogło mnie, pomoże i innym

Ernest Michalski od początku swoją działalność traktował jako zapowiedź życiowej misji. Nawiązywał liczne kontakty z naukowcami Akademii Rolniczej, Akademii Medycznej i przemysłem spożywczym, aby zgłębiać wiedzę na temat uprawy, przetwórstwa oraz właściwości owoców róży. Na bazie własnych doświadczeń udowodnił, że niedobory witaminy C, które przyczyniły się do jego złego stanu zdrowia, można zniwelować wykorzystując odżywcze i bogate w witaminę C owoce róży. W 1980 roku założył firmę „Polska Róża” z rozległą plantacją róży owocowej. Kilka lat później opracowano technologię produkcji wysokowitaminowego, tłoczonego soku z owoców róży, która zapewnia zawartość owocowej witaminy C powyżej 450 mg w 100 ml soku. Firma pod nazwą „Polska Róża” rozpoczęła wytwarzanie przetworów różanych, a w dalszej kolejności również z innych owoców: rokitnika, maliny, pokrzywy, czarnego bzu, aronii, żurawiny, jagody leśnej i wiśni. Obecnie na bazie soków powstają również dwa rodzaje syropów – syropy niskosłodzone i syropy kulinarne. A jeśli ktoś lubi piec słodkości, to w jego kuchni nie może zabraknąć różanych konfitur z płatków lub owoców róży oraz płatków róży w cukrze.

Jakość to podstawa

Od zawsze inwestujemy w nowoczesne rozwiązania i proste technologie, dzięki czemu chronimy cenne składniki naturalnie występujące w surowcach. Mówimy tutaj o witaminach C, E, z gr. B, kwasie foliowym, składnikach mineralnych, karotenoidach, polifenolach i wielu innych. Nasze soki oznaczone są znakiem NFC (Not From Concentrate / nie z soku zagęszczonego), co oznacza, że są tłoczone bezpośrednio z owoców, a nie odtworzone z zagęszczonych soków owocowych. Wiele osób zadaje pytanie skąd sprowadzamy taki surowiec jak owoce róży. Większość owoców i płatków róży pochodzi z naszych własnych, ekologicznych plantacji zlokalizowanych w Kotlinie Kłodzkiej. Pozostałe surowce dostarczane są przez sprawdzonych i zaprzyjaźnionych plantatorów, których wspieraliśmy podczas powstawania plantacji, a teraz współpracujemy przez lata.

Sprawdzone, domowe receptury

Ten, kto miał już w rękach lub korzysta z naszych produktów z pewnością potwierdzi, że można w nich znaleźć maksymalnie trzy składniki. Soki tłoczone są bezpośrednio ze świeżych owoców na tradycyjnej, drewnianej prasie, a następnie rozlewane do butelek z ciemnego szkła, aby chronić składniki wrażliwe na działanie światła. Syropy to nasze tłoczone soki z dodatkiem cukru i w przypadku syropów kulinarnych kwasku cytrynowego. Dzięki temu bez obaw możemy powiedzieć, że oferujemy produkty naturalne, oparte na tradycyjnej recepturze. Nie stosujemy barwników, aromatów czy konserwantów. Za smak, zapach i właściwości naszych produktów odpowiadają jedynie owoce, dlatego też mogą stanowić uzupełnienie i urozmaicenie codziennej diety.

Działania edukacyjne

Nasza praca to nie tylko wytwarzanie przetworów owocowych i nieustanne dbanie o ich jakość, ale również działalność edukacyjna. Kiedyś w ramach działalności Polskiego Towarzystwa Miłośników Róż, a obecnie jako wykłady i warsztaty powołanej w 2009 roku Fundacji – Instytut Polska Róża. Postawiliśmy sobie za zadanie upowszechnianie i propagowanie wiedzy o leczniczych i odżywczych właściwościach roślin, a w szczególności owocach róży. Często zapominamy o naturalnych produktach, które mogą wspomóc organizm i pozytywnie wpływać na jego kondycję. Czy wiecie, że owoce róży zawierają więcej witaminy C niż natka pietruszki czy cytrusy? Takich informacji i wielu innych ciekawostek dowiadują się nasi słuchacze podczas spotkań z naszymi edukatorami.

Czerpiemy z natury

Nasza oferta soków ekologicznych systematycznie się powiększa. Na rynku szukamy surowców, których uprawa jest bezpieczna dla środowiska i pozwala na uzyskanie owoców charakteryzujących się wysoką jakością i wartością odżywczą. Do naszego wcześniejszego produktu, ekologicznego soku z owoców róży, dołączyły dwa nowe – ekologiczny sok z owoców rokitnika i ekologiczny sok z owoców malin. Produkty te w krótkim czasie zostały zauważone na rynku przez konsumentów, a nasz sok tłoczony z wiosenno-letnich ekologicznych malin doceniono wyróżnieniem w konkursie Natura Food 2018 w Łodzi. Sprawdzone metody tłoczenia owoców z wykorzystaniem tradycyjnej, drewnianej prasy pozwalają na zachowanie i przekazanie konsumentowi wartościowego produktu o intensywnym owocowym smaku i zapachu. Może on być spożywany bezpośrednio lub stanowić dodatek do napojów i deserów jako urozmaicenie codziennej diety. Zupełnie innymi właściwościami cechuje się sok z rokitnika. Stanowi on źródło kwasów tłuszczowych, witaminy C i innych cennych związków. W procesie tłoczenia do soku przechodzi olej z nasion rokitnika. Część producentów usuwa go z soku, my natomiast zostawiamy, aby przekazać to, co w rokitniku naturalne i szczególnie wartościowe. Ekologiczny sok z rokitnika ceniony jest również ze względu na zawartość witaminy C (180 mg / 100 ml), dzięki czemu wspiera funkcjonowania układu odpornościowego. Nie możemy również pominąć naszego pierwszego i flagowego produktu, jakim jest i był sok 100% tłoczony z owoców róży, teraz również z owoców ekologicznych. Sok ten stanowi nieocenione źródło naturalnej witaminy C (450 mg / 100 ml), której zawartość, podobnie jak w soku z rokitnika, regularnie badamy i jako jedni z nielicznych deklarujemy na etykiecie produktu. Witamina C zmniejsza uczucia znużenia i zmęczenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i układu nerwowego. Przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i zwiększa przyswajanie żelaza. Ponadto pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, kości, chrząstki, zębów, dziąseł oraz naczyń krwionośnych.

Lata tradycji i zaufania

Dzięki rzetelnemu i uczciwemu podejściu firma przez lata zbudowała swoją solidną i stałą pozycję na rynku. Zaufanie naszych klientów sukcesywnie zdobywamy odpowiadając na ich potrzeby i niezmiennie oferując produkty najwyższej jakości. Spotyka się to z powszechnym uznaniem – stąd liczne nagrody, które przyznawane są nam zarówno jako firmie, jak i naszym poszczególnym produktom.