Jak sprawdzić czy produkt jest ekologiczny

Jak sprawdzić czy produkt jest ekologiczny

2

Rolnictwo ekologiczne – określane również jako biologiczne, organiczne, biodynamiczne to sposób gospodarowania, w którym stosuje się tylko środki naturalne:

  • obornik, komposty, nawozy zielone, nawozy zwierzęce oraz minerały występujące w przyrodzie – zamiast nawozów sztucznych;
  • naturalne metody zapobiegawcze w ochronie roślin, w tym metody biologiczne, środki roślinne i mineralne zamiast syntetycznych środków ochrony roślin (pestycydów);
  • zwierzętom zapewnia się pasze gospodarskie, ściółkę oraz ruch na świeżym powietrzu.

W uprawie roślin zasadniczą rolę odgrywa właściwie zaplanowany płodozmian i gospodarka nawozowa oparta na zasobach własnych gospodarstwa. Produkty z gospodarstw ekologicznych oznaczone są unijnym symbolem listka złożonego z gwiazdek. Niektóre kraje wprowadziły własne oznaczenia BIO, ale to listek jest najbardziej popularnym symbolem żywności organicznej. Nie daj się nabrać na zapewnienia, że produkt bez listka lub symbolu BIO jest ekologiczny.

Rolnicy ekologiczni nie wprowadzają do uprawy Genetycznie Modyfikowanych Organizmów (GMO). Przetwórcy nie tylko odrzucają konserwanty i sztuczne dodatki, ale także utylizują odpady i przechowują żywność zgodnie z regułami natury. Żywność pochodząca z gospodarstw ekologicznych, czyli tzw. żywność ekologiczna, uprawiana i przetwarzana w sposób najbliższy naturalnemu, ma najwyższą wartość biologiczną, jest zdrowa i smaczna. Aby wytwarzać ekologiczną żywność rolnicy i producenci muszą zdobyć certyfikat wydany przez uprawnione jednostki certyfikujące. System ten wygląda tak samo we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Aby rozpoznać żywność ekologiczną należy uważnie czytać etykiety.

Na opakowaniu każdego ekologicznego produktu musi znajdować się napis: „produkt rolnictwa ekologicznego” lub „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE” oraz specjalny kod informujący o jednostce certyfikującej, która kontroluje producenta.(np. PL-EKO-01). Nie może też zabraknąć danych producenta. Te elementy gwarantują, że produkt jest ekologiczny.

Produkty wytwarzane w gospodarstwie, które otrzymało atest, w sprzedaży pojawiają się z etykietą, na której muszą być uwidocznione następujące informacje:

  • nazwa produktu,
  • nazwisko i adres producenta,
  • informacja o ekologicznym sposobie produkcji,
  • nazwa i numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej.

Klient kupujący taki produkt ma gwarancję, że został on wyprodukowany metodami naturalnymi, bez stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych.