Profilaktyka cukrzycy więcej ruchu i odpowiednie jedzenie

Profilaktyka cukrzycy więcej ruchu i odpowiednie jedzenie

2

Z roku na rok liczba chorych na cukrzycę szybko rośnie. Szacuje się, że obecnie takich osób jest prawie 400 mln na świecie. A w 2030 roku ma być prawie 550 mln diabetyków. 

Cukrzycę powoduje brak lub istotny niedobór insuliny w organizmie. Dzięki insulinie nasze ciało korzysta z glukozy jako źródła energii. Gdy nie ma jej cukier krąży we krwi powodując hiperglikemię. Poniżej opisujemy w punktach co robić, aby nie zachorować na cukrzycę.

 

Profilaktyka cukrzycy

  1. Zwiększenie aktywności fizycznej (minimum 0,5 h spacer w energicznym tempie).

  2. Można jeść :
  • warzywa, szczególnie zielonolistne,
  • chude mięso,
  • tłuste ryby morskie 2-3x w tygodniu,
  • ryż brązowy (zwłaszcza basmati) i dziki,
  • makarony z pełnego ziarna,
  • pełnoziarniste pieczywo (tylko w pierwszej połowie dnia do 12-13),
  • grube kasze: pęczak, gryczana, amarantus,
  • płatki pełnoziarniste: owsiane, gryczane, żytnie, jęczmienne,
  • strączkowe
  • orzechy, migdały, nasiona – nie mniej niż 1 łyżka dziennie, ale codziennie,
  • do słodzenia ksylitol i stewia (suszone liście).
  1. Ograniczyć spożycie:
  • produktów mącznych,
  • pieczywa (zwłaszcza białego),
  • ziemniaków,
  • białego ryżu.
  1. Najlepiej wykluczyć w ogóle:
  • cukier,
  • słodycze,
  • soki owocowe – kupne,
  • napoje słodzone,
  • miód,
  • dżemy, konfitury,
  • dosładzane płatki śniadaniowe,
  • owoce takie jak: winogrona, dojrzałe banany, pomarańcze, mandarynki, papaja, arbuz, melon.
  1. Jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym – IG potraw obniża:
  • dodatek błonnika np. surówka, otręby, orzechy, migdały, nasiona dyni, słonecznika, siemię lniane,
  • produkty węglowodanowe przeznaczone do gotowania (płatki, kasze, ryż, makaron) – mają być ugotowane, a nie rozgotowane,
  • jeść owoce i warzywa na surowo; jeśli gotowane to krótko i w małej ilości wody
  • unikać rozdrabniania warzyw i owoców: miksowania, przecierania, puree
  • spożywać posiłki mieszane – gdy jest produkt węglowodanowy dodać tłuszcz tłoczony na zimno (najlepiej olej rzepakowy lub oliwę).