Przepis na kluski dyniowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Przepis na kluski dyniowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

2

SKŁADNIKI

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g dyni
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
  • mąka z tapioki lub skrobia ziemniaczana
  • dodatkowo: olej do posmarowania klusek
  • świeży tymianek

 

WYKONANIE

Umyj ziemniaki i dynię, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej zimną wodą, wsyp 1 łyżeczkę soli i gotuj warzywa do miękkości, ok. 20 minut. Ostrożnie je odcedź, odparuj, ostudź, utłucz w garnku na gładką masę, wyrównaj powierzchnię. Podziel masę dyniowo-ziemniaczaną na 4 równe części, odejmij jedną z nich. Wolne miejsce wypełnij po brzegi mąką z tapioki, dodaj pozostałą część masy, zagnieć ciasto i podziel na dwie równe części. Na stolnicy oprószonej tapioką, z jednej części ciasta utwórz wałek o średnicy 2 cm, odrywaj od niego po kawałku ciasta i formuj w dłoniach kulkę wielkości kasztana. Kciukiem zanurzonym w tapioce wykonaj w kulce wgłębienie, odstaw kluskę na stolnicę, z pozostałym ciastem postępuj tak samo. Zagotuj wodę z dodatkiem jednej łyżeczki soli, ostrożnie włóż do garnka kilka klusek. Gotuj mniej więcej 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej, odstaw do czystego naczynia, posmaruj olejem i oprósz świeżym tymiankiem, podawaj na ciepło.