Przepis na kluski dyniowe (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Ekologiczne składniki do tego przepisu pochodzą z najnowszej listopadowej gazetki promocyjnej Organic Farma Zdrowia.

Czas przygotowania: 45 minut bez studzenia

Ilość: 30 sztuk

MAGiczne Składniki:

-400 g ziemniaków
-200 g dyni
-2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
-mąka z tapioki lub skrobia ziemniaczana
-dodatkowo:
olej do posmarowania klusek
świeży tymianek.

Krok po kroku:

  1. Umyj ziemniaki i dynię, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej zimną wodą, wsyp 1 łyżeczkę soli i gotuj warzywa do miękkości, ok. 20 minut.
  2. Ostrożnie je odcedź, odparuj, ostudź, utłucz w garnku na gładką masę, wyrównaj powierzchnię.
  3. Podziel masę dyniowo-ziemniaczaną na 4 równe części, odejmij jedną z nich.
  4. Wolne miejsce wypełnij po brzegi mąką z tapioki, dodaj pozostałą część masy, zagnieć ciasto i podziel na dwie równe części.
  5. Na stolnicy oprószonej tapioką, z  jednej części ciasta utwórz wałek o średnicy 2 cm, odrywaj od niego po kawałku ciasta i formuj w dłoniach kulkę wielkości kasztana.
  6. Kciukiem zanurzonym w tapioce wykonaj w kulce wgłębienie, odstaw kluskę na stolnicę, z pozostałym ciastem postępuj tak samo.
  7. Zagotuj wodę z dodatkiem jednej łyżeczki soli, ostrożnie włóż do garnka kilka klusek.
  8. Gotuj mniej więcej 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Kluseczki wyjmij ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej, odstaw do czystego naczynia, posmaruj olejem i oprósz świeżym tymiankiem, podawaj na ciepło.

    Przepis pani Katarzyny Jankowskiej. Pochodzi z książki „Mama Alergika Gotuje. Z dziećmi. Dania na jesień i zimę”.

    Gazetka dostępna jest na naszej stronie internetowej w formacie PDF (do ściągnięcia) pod linkiem 

    http://organicmarket.pl/listopadowe-promocje-organic-farma-zdrowia/