Puszysty sernik kokosowy z kremem bounty

Puszysty sernik kokosowy z kremem bounty

2
Rajski smak na zimowe chłodne dni

Składniki SPÓD • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych • 1/2 szklanki wiórków kokosowych • 2-3 łyżki miodu • 50g masła MASA SEROWA • 500g twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego • 250g serka mascarpone lub połączone 100g twarogu tłustego i 150ml śmietanki 36% • 250ml gęstego mleczka kokosowego • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu • kilka kropel ekstraktu waniliowego • 3 jajka + 2 białka KREM • 250ml śmietanki kremówki, dobrze schłodzonej • 100ml śmietanki kokosowej • 2-3 łyżki cukru pudru • 50g chipsów kokosowych Przygotowanie SPÓD Piekarnik nagrzewamy do 170° C. Spód okrągłej formy do pieczenia, średnicy ok. 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz tak, by papier wystawał na zewnątrz. Zmielone płatki łączymy z wiórkami kokosowymi, posiekanym masłem i miodem. Masą wylepiamy dno formy i podpiekamy spód do lekkiego zrumienienia, ok. 15 minut. MASA SEROWA W dużej misce umieszczamy twaróg, mascarpone, mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, cukier i miksujemy krótko, do połączenia składników. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy stopniowo do masy serowej, miksując około 5 sekund po każdym dodanym żółtku. Na koniec łączymy masę bardzo delikatnie (najlepiej przy użyciu dużej drewnianej łyżki ) z ubitymi białkami i wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy w temperaturze 170° C przez około 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120° i dopiekamy jeszcze ok. 1h. Studzimy (najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika – dzięki temu sernik nie opadnie). KREM Śmietankę kremówkę ubijamy. Łączymy delikatnie (na najniższych obrotach miksera) z cukrem i śmietanką kokosową, uważając, by nie przebić kremu. Dodajemy połowę chipsów kokosowych, mieszamy łyżką. Krem wykładamy na wystudzony sernik, posypujemy wiórkami czekolady i pozostałą częścią chipsów z kokosa.