Puszysty sernik kokosowy z kremem bounty

Rajski smak na zimowe chłodne dni

Przepis od:

EatEasy

Zdjęcie:

EatEasy

Czas przygotowania:

15 min

Czas pieczenia:

1,5 godziny

Liczba porcji:

4

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki

SPÓD
• 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych
• 2-3 łyżki miodu
• 50g masła

MASA SEROWA
• 500g twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego
• 250g serka mascarpone lub połączone 100g twarogu tłustego i 150ml śmietanki 36%
• 250ml gęstego mleczka kokosowego
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki drobnego cukru lub ksylitolu
• kilka kropel ekstraktu waniliowego
• 3 jajka + 2 białka


KREM
• 250ml śmietanki kremówki,
dobrze schłodzonej
• 100ml śmietanki kokosowej
• 2-3 łyżki cukru pudru
• 50g chipsów kokosowych

Przygotowanie

SPÓD
Piekarnik nagrzewamy do 170° C. Spód okrągłej formy do pieczenia, średnicy ok. 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz tak, by papier wystawał na zewnątrz. Zmielone płatki łączymy z wiórkami kokosowymi, posiekanym masłem i miodem. Masą wylepiamy dno formy i podpiekamy spód do lekkiego
zrumienienia, ok. 15 minut.

MASA SEROWA
W dużej misce umieszczamy twaróg, mascarpone, mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, cukier i miksujemy krótko, do połączenia
składników. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy stopniowo do masy serowej, miksując około 5 sekund
po każdym dodanym żółtku. Na koniec łączymy masę bardzo delikatnie (najlepiej przy użyciu dużej drewnianej łyżki ) z ubitymi białkami i wylewamy na podpieczony
spód. Sernik pieczemy w temperaturze 170° C przez około 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120° i dopiekamy jeszcze
ok. 1h. Studzimy (najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika – dzięki temu sernik nie opadnie).

KREM

Śmietankę kremówkę ubijamy. Łączymy delikatnie (na najniższych obrotach miksera) z cukrem i śmietanką kokosową, uważając, by nie przebić kremu. Dodajemy połowę chipsów kokosowych, mieszamy łyżką. Krem wykładamy na wystudzony sernik, posypujemy wiórkami czekolady i pozostałą częścią chipsów z kokosa.

Opis

Przyjemne rajskie ciasto na chłodne zimowe dni. Autorką przepisu jest blogerka EatEasy http://www.eateasy.pl/. Smacznego i rajskiego 🙂

Lista zakupów