Sernik z tofu, jak nutella

Przepis od:

Food Porn Vegan Style

Zdjęcie:

Food Porn Vegan Style

Czas przygotowania:

ok. 45 min

Czas chłodzenia:

kilka godzin/ noc

Liczba porcji:

6-8

Składniki

(okrągła blacha o średnicy 17cm, 6-8 porcji):

SPÓD:

  • 1 szklanka orzechów laskowych (130g)
  • 1 szklanka świeżych daktyli (15 szt.,120g-ważone z pestkami) *
  • 2 łyżki karobu w proszku lub kakao

MASA SERNIKOWA:

  • 2 kostki BIO tofu (2x250g)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (150g)
  • 3/4 szklanki cukru ** (brązowego, ksylitolu itd.)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki karobu w proszku lub kakao 
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

POLEWA I DEKORACJE:

  • 1/2 tabliczki roztopionej gorzkiej czekolady (50g)
  • 4 łyżki napoju z orzechów laskowych
  • posiekane orzechy laskowe
  • płatki migdałów
  • 12-15 trufli

* można  zamienić daktyle na suszone, zwiększając ilość do 20 i mocząc je w ciepłej wodzie przez ok. 15minut, przed miksowaniem

** nie można zamienić na płynny syrop



Przygotowanie

Kostki tofu wyjmujemy z opakowania, każdą zawijamy w 2 arkusze ręcznika papierowego, kładziemy na talerzu i stawiamy na nich jakiś „ciężarek”, np, butelkę z wodą lub duży słoik z zwartością; zostawiamy je tak na ok. 10 minut, ma to na celu odciśnięcie tofu z nadmiaru wody. 

Następnie orzechy laskowe mielimy w młynku na mąkę, wsypujemy ją do robota kuchennego/blendera, dodajemy daktyle (z których wcześniej usuwamy pestki) oraz karob/kakao. Miksujemy kilka minut, aż masa będzie się mocno kleić. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Na jej spód, wysypujemy zmiksowane składniki i wyrównujemy dokładnie spodem łyżki, szpatułką lub ręką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie odwijamy tofu z papieru i kruszymy nad pojemnikiem blendera. Cukier mielimy w młynku do kawy i dodajemy do tofu, wraz z pozostałymi składnikami (roztopioną czekoladą, sokiem z cytryny, karobem/kakao, wanilią i cynamonem). Miksujemy na gładko. Masę wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy szpatułką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia przygotowujemy trufle do dekoracji, rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z mlekiem laskowym. Siekamy orzechy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i polewamy czekolada, na wierzchu układamy trufle i orzechy laskowe, całość posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy ponownie polewą. Deser przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Lista zakupów