Smaczny i zdrowy grill. Z karkówką z cydrem :-)

Na wiosnę proponujemy Państwu przepis na karkówkę w marynacie cydrowej. Obok prezentujemy również kilka porad od naszych dietetyków o tym jak zdrowo grillować. Smacznego!

KARKÓWKA W MARYNACIE CYDROWEJ

Przepis na ok. 700 g karkówki wieprzowej

SKŁADNIKI

  • 1 cytryna
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 150 ml słodkiego cydru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cytrynę sparzyć i drobno zetrzeć skórkę. Wymieszać skórkę, cydr, sok wyciśnięty z cytryny, pieprz cayenne, cukier, sól, szczyptę pieprzu.

Dodać oliwę i roztrzepać marynatę trzepaczką do piany. Mięso włożyć do płaskiej formy i zalać marynatą. Przykryć, odstawić do lodówki na 5 godzin. Mięso grillować.

Z marynaty można zrobić sos, podgrzewając ją na dużym ogniu przez 10 minut aż zredukuje się do gęstego syropu.

Na zdrowie i smacznego.

Grilluj warzywa. Papryka, pieczarki, bakłażan, cukinia czy szparagi zawierają mniej wody, więc doskonale sprawdzą się na grillu. Są niskokaloryczne, zawierają witaminy oraz błonnik. Grillowane warzywa to doskonałe dania główne, jak i dodatki do mięs. 

Bardzo ważny jest to na czym grillujemy.  Jeżeli używamy tradycyjnego grilla węglowego powinien to być brykiet lub węgiel drzewny, nigdy drzewa iglaste z żywicą. Unikać należy sztucznych, chemicznych rozpałek, kolorowych gazet, czy plastiku. Podczas ich spalania wydzielają się szkodliwe, rakotwórcze substancje, które mogą wnikać do przygotowywanego jedzenia lub mogą być wdychane jeśli biesiadujemy w pobliżu grilla.

Aby cieszyć się smakiem grillowanych przysmaków warto pamiętać o podstawowych zasadach.

  1. Na grilla wybieraj mięsa wysokogatunkowe, z bezpiecznego zaufanego źródła. Najlepsze są ze znaczkiem żywności ekologicznej.
     
  2. Używaj tacek lub maty do grilla. Z mięsa leżącego bezpośrednio na ruszcie wycieka tłuszcz, który wchodząc w reakcje z palącym się węglem tworzy rakotwórcze związki, które uwalniając się będą wchłaniane przez jedzenie. Ryby lub krewetki można zawinąć w folię aluminiową lub specjalne woreczki do grillowania.

  3. Nie przypalaj. Zwęglone, przypalone ,,na brązowo" kiełbaski czy karkówka mogą być źródłem związków kancerogennych, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Podczas grillowania ziemniaków lub pieczywa powstaje równie szkodliwy akryloamid.

  4. Unikaj gotowych mięs i marynat. Nie najlepszym wyborem są gotowe produkty, marynowane mięsa i marynaty grillowe. Najczęściej zawierają one duże ilości soli, cukru, wzmacniaczy smaku, a te z kolei nie gwarantują wysokiej jakości produktu. Najlepiej własnoręcznie przygotowywać marynaty z oliwy, octu balsamicznego i ziół lub jogurtów, wybierając do marynowania świeże mięso lub ryby.

  5. Przygotuj własny sos. Gotowe sosy do grilla są wysokokaloryczne, najlepiej wybierać wysokiej jakości ketchup lub musztardę lub samemu  przygotować sos na bazie jogurtu, czosnku lub ziół. Będzie zdrowy i lekki.

  6.  Na grillowym przyjęciu nie może też zabraknąć sałatki ze świeżych sezonowych warzyw. Pomidory, ogórki, sałaty, roszponka, szpinak to bogactwo antyoksydantów i witamin. Dodatkowo skropione oliwą i przyprawione ziołami: bazylią, oregano czy rozmarynem, podkreślą smak potraw i wspomogą trawienie.

  7. A co do picia? Często wybieranym napojem do grilla jest piwo. Niestety jest wyjątkowo kaloryczne i pobudza chęć do jedzenia, co sprzyja spożywaniu większych porcji, a w konsekwencji większej ilości kalorii. Doskonała natomiast będzie orzeźwiająca lemoniada, zimna zielona herbata lub mięta.   

 

 

Ekologiczna karkówka i pozostałe produkty STALE W NISKIEJ CENIE

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą promocyjną. Karkówka jest jednym z produktów ekologicznych, których cenę obniżyliśmy. Zależy nam szczególnie abyście zapoznali się z ofertą STALE W NISKIEJ CENIE - to kilkanaście podstawowych w kuchni produktów, których ceny obniżyliśmy nawet o kilkadziesiąt procent. Prosimy kliknąć symbole poniżej (w liście zakupów)

Lista zakupów