„Smakoterapia 2” Iwona Zasuwa

„Smakoterapia 2” to kontynuacja apetycznej podróży po sekretach kuchni roślinnej, bogatej w smaki, zapachy i kolory. Kompletny, napisany z pasją przewodnik kulinarny z całą masą wyśmienitych i przede wszystkim prostych przepisów. Ponad 60 zdrowych słodkości i niemal tyle samo wytrawnych dań na każdą okazję. A na deser – kilka złotych rad i ulubionych, kulinarnych tricków.

Mówi się, że jedni ludzie żyją po to, aby jeść, a inni jedzą po to, żeby żyć. W dodatku pokutuje takie przekonanie, że wszystko to, co jest niezdrowe, jest bardzo smaczne, a to, co zdrowe – nijakie i nieatrakcyjne. Zatem – na szali stawiamy przyjemność ze smakowania, a w kontrze – rozsądek i zdrowie. Z takim podziałem nigdy nie potrafiła się pogodzić autorka „Smakoterapii”, nawet wówczas, kiedy wiadomość o nietolerancji i alergii pokarmowej synka skłoniła ją do restrykcyjnych zmian w domowym menu. Aby nie pozbawiać własnego podniebienia przyjemności smakowania, a jednocześnie jeść tak, by pożywienie służyło zdrowiu, autorka przeszła długą drogę praktykując we własnej kuchni. Cel – jeść zdrowo, pysznie i apetycznie! Mimo że przygoda Iwony Zasuwy z kuchnią roślinną zaczęła się dawno temu, a zdrowe odżywianie pasjonowało ją od zawsze, to właśnie wyzwania zdrowotne dziecka skłoniły ją do obudzenia w sobie pokładów kreatywności i podjęcia się kulinarnych eksperymentów w kuchni. Restrykcyjna dieta, narzucona dziecku przez lekarzy, zmusiła całą rodzinę do całkowitego zmodyfikowania jadłospisu i podporządkowania go ograniczeniom dietetycznym. Pytanie tylko, jak zachęcić młodego człowieka do zdrowych potraw i przekąsek? Tak zaczęła się przygoda z terapią smakiem, z kuchnią bez glutenu, nabiału i cukru.

„Smakoterapia 2” to podzielona koncepcyjnie na dwa warianty książka. W pierwszej części znajdziemy propozycje dla łasuchów. Druga – poświęcona jest już wytrawnym daniom i przekąskom w sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Mamy więc tu przepis na wegańską fetę, kolorowe roślinne pasty, sałatki, pasztety, zupy, placki, kluski, makarony i dania jednogarnkowe. „Smakoterapia 2” to doskonała propozycja zarówno dla wszystkich zwolenników, jak i oponentów kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. To książka-inspiracja, z której można się dowiedzieć, jak jeść smacznie, ale i zdrowo, wykorzystując w kuchni sezonowe owoce i warzywa, bogate w substancje odżywcze kasze i ziarna oraz zamienniki cukru. Ważne również, by wybierać nieprzetworzone, wysokiej jakości produkty, rezygnując raz na zawsze z tzw. „gotowców”. Jedzenie bowiem może sprawiać przyjemność, ale może także wspierać procesy zdrowienia. Najważniejsze, by mądrze i świadomie wybierać to, co nam służy.

 

Agnieszka Kaniewska

Ekspert ds. zdrowego odżywiania Organic Farma Zdrowia