Socca/ farinata z cukinią i pomidorami

Przepis od:

Magdaleny Gembackiej z książki "Więcej warzyw na talerzu"

Zdjęcie:

z książki "Więcej warzyw na talerzu"

Czas przygotowania:

ok. 30 min + czas na odstawienie ciasta godzina/ cała noc

Czas gotowania:

ok. 20-25 min

Rodzaj diety:

Wegetariański

Składniki (2-3 porcje)

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • sól

dodatki:

  • garść rukoli
  • guacamole albo pasta z jarmużu i awokado

Przygotowanie

  1. Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
  2. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C.
  3. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią.
  4. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto.
  5. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni.
  6. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.

Wskazówki:

Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.

Lista zakupów